Δημήτρης Μαυροειδής σε ακτίνες Χ


H πρώτη μεταγραφή του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού αυτό το καλοκαίρι ήταν ο Δημήτρης Μαυροειδής. Τίποτα το ασυνήθιστο ή το μη αναμενόμενο, οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν να διορθώσουνν την θέση του τρίτου σέντερ στην frontline τους, μια θέση που έμπαζε νερά από πέρσι με τον 27χρονο πρώην παίχτη του Περιστερίου, του Πανιωνίου, του Αμαρουσίου και της Μπιλμπάο. Ο Μαυροειδής δεν είναι άγνωστος, διεθνής με όλες τις Εθνικές τα προηγούμενα χρόνια και με την ανδρών πλέον, τον βρήκαμε αντίπαλο πέρσι στην Ευρωλίγκα, ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό αλλά μια πιο κοντινή ματιά ίσως να ήταν πιο κατατοπιστική.

ΕΠΙΘΕΣΗ 

Το πιο ξακουστό κομμάτι στο επιθετικό παιχνίδι του Δημήτρη Μαυροειδή είναι η ικανότητα του στο pick n'roll. Σαν παίχτης του Αμαρουσίου διέλυσε τον Παναθηναικό μέσα στο ΟΑΚΑ με εκείνο το τρελό 89-93 την σεζόν 2007-2008 σκοράρωντας 20 πόντους, τους περισσότερους με αυτόν τον τρόπο. O Μαυροειδής οφείλει πολλά από την μία ότι με τον όγκο του μπορεί να δώσει πολύ καλά σκριν και από την άλλη ότι έχει την αίσθηση του χώρου και την σωστή κίνηση να φτιάξει καλή γωνία πάσας για τον ballhandler. Μπορεί να τελειώσει αυτές τις φάσεις μηχανικά σχεδόν, με δεξί και με αριστερό χέρι, ενώ "βλέπει" και την πάσα όταν υποδεχόμενος την μπάλα πάνω στην κίνηση η αντίπαλη άμυνα κλείνει πάνω του.

πχ. 1.16, μετά το pick n'roll με τον Λόπεζ αναγκάζει τον Μπέγκιτς να έρθει πάνω του, βλέπει με πάσα τον Μπάνιτς μόνο κάτω από το καλάθι.


Μια άλλα πτυχή της ικανότητας του Μαυροειδή στα pick n'roll είναι ο τρόπος που κλειδώνει τον αντίπαλό του, πολλές φορές μοιάζει να προκαλεί το missmatch μόνος του, χωρίς να υπάρχει δηλαδή από την άμυνα επιλογή για αλλαγές. Χρησιμοποιεί έξυπνα το σώμα του σε αυτές τις φάσεις ο Μαυροειδής, πάει τον αμυντικό βαθιά, τον βάζει στην πλάτη του και προκαλεί την ανισορροπία στην άμυνα έχοντας την δυνατότητα για ένα πολύ πλεονεκτικό missmatch.

πχ.0.59, δεν αφήνει πολλές επιλογές στον Κάρολ να μην κάνει την αλλαγή, τον πάει μέσα και κερδίζει ένα εύκολο φάουλ.


Mιλήσαμε πριν για την καλή αίσθηση του χώρου και την σωστή κίνηση που κάνει συνήθως στην συμπεριφορά του στο επιθετικό του παιχνίδι. Τα στοιχεία αυτά τον βοηθούν να είναι αποτελεσματικός και σε άλλα plays, κοιτάξτε για παράδειγμα το play κατά το οποίο οι δυο ψηλοί δίνουν σκριν στην κορυφή στον παίκτη που έχει την μπάλα με τον τελευταίο να επιλέγει από ποια πλευρά θα πάει. Ο Ολυμπιακός διαθέτει δυο τεσσάρια που συνδυάζουν την απειλή από τα 6.75 και την καλή πάσα ενώ ο Μαυροειδής μπορεί να κάνει την σωστή κίνηση για να υποδεχτεί την μπάλα είτε σε high/low, είτε μετά από drive του άλλου ψηλού.

πχ. 0.21, η καλή πάσα του Μπάνιτς βρίσκει τον Μαυροειδή σε επίκαιρη θέση μέσα στη ρακέτα.


Μια άλλη πτυχή της οξυδέρκειας του Μαυροειδή είναι σε μια μη αναμενόμενη επιλογή για τον αντίπαλο, να ντριμπλάρει με πρόσωπο στο καλάθι. Όταν λοιπόν ο αντίπαλος κολάει το σώμα του επάνω του τότε δεν διστάζει να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να πάει προς το καλάθι. 

πχ.0.13, δυο φάσεις με αντίπαλο έναν πολύ πιο γρήγορο και ελαφρύ παίκτη, τον Κάιλ Χάινς, δείχνει ότι η επιλογή αυτή υπάρχει στο ρεπερτόριο του ακόμα και με αταίριαστους αντιπάλους και  ότι γίνεται περίπου μηχανικά.


Πολύς λόγος έχει γίνει για την δυνατότητα των σέντερς του Ολυμπιακού να παίξουν με πλάτη στο ποστ.Ο Μαυροειδής είναι κατά βάση ένας pick n'roll ψηλός και το παιχνίδι του στο ποστ δεν αποτελούσε επιλογή συχνά για την Μπιλμπάο, γεγονός. Όμως έχω την αίσθηση ότι το ποστ παιχνίδι του είναι λιγάκι υποτιμημένο, είδαμε και πριν στο missmatch κομμάτι ότι επιδιώκει να βάζει πλάτη αντιπάλους ενώ γενικότερα έχει παιχνίδι στο ποστ, έστω όχι πολύ ανεπτυγμένο ή για να το πω καλύτερα, όχι πολύ όμορφο στο μάτι.
Ο Μαυροειδής είναι πολύ καλύτερος από τους Χάινς και Ντόρσει που δεν το σκέφτονται καν το ποστ παιχνίδι, μπορεί να ποστάρει ρολάροντας και από τις δυο κατευθύνσεις, να τελειώσει φάσεις και με τα δυο χέρια ενώ πάντα προσεγγίζει καλά το ζήτημα της δημιουργίας από εκεί. Αν κάτι δεν είναι πάρα πολύ καλό είναι ότι χαμηλώνει αρκετά το κορμί του όταν ποστάρει με συνέπεια να έρχεται από κάτω προς τα πάνω και να μην ολοκληρώνει το ποστ από ψηλά, επιρρεπής σε λάθος πολλές φορές λοιπόν ή να δεχτεί τάπα. Πολλές φορές αυτή η τεχνική του επιτρέπει να κερδίζει φάουλ πιο εύκολα από την άλλη.
Με λίγα λόγια, όχι το δυνατό του κομμάτι αλλά υπάρχουν προοπικές για κάποια καλά πράγματα από εκεί.

πχ. 0.47 , ρολάρισμα από τα αριστερά και τελείωμα με το αριστερό χέρι σε κίνηση που συνδυάζει εξυπνάδα και ταχύτητα.


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Μαυροειδή γενικότερα σαν παίκτη αλλά και πιο συγκεκριμένα στο επιθετικό κομμάτι είναι ότι σε κάθε φάση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για την ομάδα. Ακόμα και σε περιπτώσεις που η προσπάθεια του δεν φαίνεται, ένα back screen που θα δώσει ένα ανοιχτό σουτ σε κάποιον συμπαίκτη ή το μπλοκάρισμα του αντιπάλου που θα ανοίξει τον χώρο για drive. Όλα αυτά θα γίνουν σε κάθε κατοχή, δεν χρειάζεται την μπάλα στα χέρια για να βοηθήσει την αποτελεσμάτικοτητα της ομάδας στην επίθεση και μπορεί να κάνει τους συμπαίκτες του ευτυχισμένους με διάφορους τρόπους.

πχ. 1.48 , μετά την αλλαγή που γίνεται, πρώτα δίνει την ευκαιρία στον Καλάθη για ξεκάθαρη πάσα στο missmatch και μετά τον χώρο στον Ζήση για ένα ανενόχλητο drive.

ΑΜΥΝΑ

Η άμυνα εναντίον pick n'roll αποτελεί ένα είδος φετίχ για τους Ολυμπιακούς. Λίγο ότι ήταν το βασικό επιθετικό όπλο του Παναθηναικού όλα αυτά τα χρόνια και λίγο ότι στο παρελθόν καήκαμε στο χυλό και φυσάμε και το γιαούρτι ( Βούισιτς, Λάζαρος, Μαρκ Τζάκσον) αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για σημαντικό πλεονέκτημα για έναν ψηλό η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου επιθετικού τρόπου ανάπτυξης στο σύγχρονο Ευρωπαικό μπάσκετ οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτό...

Στις περισσότερες περιπτώσεις η Μπιλμπάο αντιμετώπιζε το pick n'roll χωρίς διάθεση για αλλαγή, ο Μαυροειδής έμενε πίσω και άφηνε το σουτ στον παίκτη που είχε την μπάλα, οι τοποθετήσεις του ήταν καλές με συνέπεια να έχει τον χρόνο και την σωστή θέση να κάνει επιτυχημένες αναχαιτίσεις στη συνέχεια.  Δεν είναι ο ψηλός με τα καλύτερα πλάγια βήματα αλλά μια τέτοια αντιμετώπιση του επιτρέπει να είναι αρκετά αποτελεσματικός.

πχ. 1.01, μένει πίσω δίνωντας στον Γιουλ το σουτ και φτάνει πολύ κοντά να κόψει την πάσα προς το Τόμιτς, ταυτόχρονα μαρκάρει καλά το σουτ του Τόμιτς και ας χρεώνεται με φάουλ.


Τι γίνεται όμως όταν η αλλαγή δεν μπορεί να αποφευχθεί ή έστω όταν αναγκάζεται να μαρκάρει αρκετά έξω πολύ πιο γρήγορους αντιπάλους;
Σίγουρα δεν είναι το φόρτε του αυτές οι περιπτώσεις αλλά και σε αυτό το κομμάτι είναι αρκετά υποτιμημένος. Ο Μαυροειδής δεν είναι τόσο αργός όσο φαντάζονται κάποιοι ενώ οι καλές του τοποθετήσεις του επιτρέπουν να μπορεί να αναταποκριθεί με αρκετή επιτυχία σε σχέση με το σώμα του. Στο βίντεο χάνει όλες τις μάχες από τον Κάιλ Χάινς αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στην ικανότητα του Κάιλ παρά στις κακές άμυνες του Μαυροειδή.


Τέλος οι έξυπνες τοποθετήσεις του και το καλό διάβασμα των φάσεων του επιτρέπουν να είναι αρκετά αποτελεσματικός στις βοήθειες αλλά και στην άμυνα στο ποστ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Ο Δημήτρης Μαυροειδής δεν είναι ο άνθρωπος που θα γράψουν για αυτόν οι εφημερίδες ύμνους και οι οπαδοί θα αφιερώσουν στιχάκια αλλά εκείνος που θα αγαπήσουν οι προπονητές του και οι συμπαίκτες του. Τα μικρά αλλά πολύτιμα πραγματάκια που κάνει στο παρκέ είναι η δουλειά του, ο χώρος που θα ανοίξει με το σώμα του για να γίνει drive ή η καλή γωνία πάσας που θα δώσει στον γκαρντ με την κίνηση του ή το ξύλο και οι σπρωξιές με τον αντίπαλο ψηλό. Το ζήτημα είναι ότι γνωρίζει τον ρόλο του και τον κάνει καλά.
Αρκετά υποτιμήμενος σε κάποια σημεία, 
  • Είναι αρκετά γρήγορος στο να τρέξει το γήπεδο στο αμυντικό ή επιθετικό transition αλλά όχι ευκίνητος ή εκρηκτικός για μικρές κινήσεις στην άμυνα για παράδειγμα αλλά καλύπτει αυτή την αδυναμία γιατί συνήθως βρίσκεται στην σωστή θέση από πριν.

  •  Το ποστ παιχνίδι του ίσως θα πρέπει να το εκμεταλευτεί αρκετά ο Ολυμπιακός ειδικά αν ο ψηλός που θα έρθει δεν το έχει ούτε αυτός. 

  • Κατά τα άλλα οι καλές του τοποθετήσεις, η γνώση του παιχνιδιού και η δύναμη του, του επιτρέπουν να είναι αρκετά αποτελεσματικός σε διαφορετικούς τομείς του παιχνιδιού. 
Αν ο Ολυμπιακός έψαχνε έναν πάικτη να του δίνει ασφάλεια στα λεπτά που αναλογούν στον τρίτο σέντερ τότε δεν αμφιβάλλω καθόλου για την ορθότητα της επιλογής