Μάθε παιδί μου άμυνα II


Κάιλ Χάινς: Στην άμυνα δεν κάναμε το παιχνίδι μας και δεν αγωνιστήκαμε όπως θα θέλαμε. Θεωρώ επίσης πως κάναμε αρκετά λάθη που δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο μας επίσημο παιχνίδι, η Κάχα ήταν πιο έτοιμη, και αυτό έχει σημασία.
Κώστας Παπανικολάου: Όλοι παίξαμε το παιχνίδι μας. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο τους πόντους που δεχθήκαμε στην άμυνα. Το άγχος μπροστά στον κόσμο μας, μας επηρέασε. Αυτό που δεν έγινε σε πολύ καλό βαθμό ήταν τα πικ εν ρολ των ψηλών της Κάχα. Ειδικά ο Λάμπε μάς έκανε μεγάλη ζημιά. Ξέραμε ότι αν τρέξουμε το γήπεδο, η άμυνά τους θα ήταν ανέτοιμη και θα μπορούσαμε να τους χτυπήσουμε εκεί
Στράτος Περπέρογλου: Δεν παίξαμε πάρα πολύ καλά σήμερα, αλλά σημασία έχει ότι κερδίσαμε. Δεχθήκαμε αρκετούς πόντους για παιχνίδι εντός έδρας αλλά αυτό ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν σταματήσαμε τον ρυθμό της Κάχα που έπαιξε γρήγορο μπάσκετ και έβγαλε αιφνιδιασμούς, στοιχείο που την κράτησε στο ματς
Γιώργος Μπαρτζώκας: Επιλέξαμε σήμερα μία συγκεκριμένη άμυνα με πολλές αλλαγές για να αποφύγουμε το παιχνίδι της Κάχα με διεισδύσεις και πολλές πάσες. Αλλάζαμε στα σκριν, κόψαμε την κυκλοφορία τους. Κερδίσαμε σχετικά άνετα αλλά φάνηκε ότι ήμασταν σήμερα πολύ πιεσμένοι. Η Κάχα είχε παίξει πολλά επίσημα ματς και σίγουρα είναι πιο έτοιμη. Εμείς είχαμε αυτό μειονέκτημα αλλά ήταν γνωστό. Θέλαμε νίκη έστω και με έναν πόντο και αυτό έγινε
Χρήστος Μαρμαρινός: Η ταχύτητα στη σκέψη και αμυντικά και επιθετικά. Πολλές φορές κινηθήκαμε, αλλά λίγο αργότερα, με συνέπεια να δίνουμε βολές εύκολα. Υπάρχει κίνηση για τον παίκτη να κάνει κάτι σωστό, αλλά αργή εκτέλεση. Να διαβάζουμε και να εκτελούμε πιο γρήγορα. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα στοιχείο στην άμυνά μας που είχε πρόβλημα


Περί άμυνας το ανάγνωσμα ξανά...
Όπως και πριν περίπου δύο εβδομάδες...Από τότε μεσολάβησε ένα πραγματικά καλό αμυντικό παιχνίδι εναντίον της Ζαλγκίρις δείγμα ότι το καμπανάκι του κόουτς ακούστηκε καλά στα αποδυτήρια αλλά μετά το χθεσινό ματς όλα περιστρέφονταν και πάλι γύρω από το ίδιο τροπάριο. Οι 81 πόντοι που δέχθηκε ο Ολυμπιακός από την Ζαλγκίρις είναι εξ'ορισμού ένα μεγάλο νούμερο αλλά ήταν και ο τρόπος που τους δέχτηκε. 

Ας δούμε κάποιες αμυντικές προσπάθειες του Ολυμπιακού στο ματς:



1η περίοδος

0.09, ο Ερτέλ μεταφέρει γρήγορα την μπάλα και προσπαθεί να επιτεθεί στα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο Σπανούλης ξέροντας ότι ο Μάντζαρης είναι ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός του Ολυμπιακού δεν έχει λόγο να κάνει το ένα βήμα προς τα μέσα και να δώσει ένα ελεύθερο σουτ στον Όλεσον. Εφαρμογή στην ουσία του split παιχνιδιού από την Κάχα που φοβόταν πριν το ματς ο κόουτς και λάθος συγκέντρωσης από τον αρχηγό.

0.17, καίρια βοήθεια του Παπανικολάου από το φτέρο στο pick n'roll Όλεσον και Λάμπε.

0.23, σωστή αλλαγή και καλή αντιμετώπιση του Ντόρσει με κοντύτερο αντίπαλο.

0.37, άλλο ένα λάθος συγκέντρωσης από τον Χάινς αυτή την φορά. Προσπαθεί να παίξει από μπροστά έναν αντίπαλο που δεν έχει λόγο να φοβάται με πλάτη, τον Αντρές Νοτσιόνι. Η λόμπα φέρνει τον Αργεντίνο σε καίρια θέση και τελειώνει εύκολα την φάση.

0.47, το αρχικό σκριν φέρνει τις πρώτες αμυντικές αλλαγές για τον Ολυμπιακό που έχουν ως αποτέλεσμα το miss match του Παπανικολάου με τον Μπιέλιτσα. Η Κάχα ανοίγει ωραία για να φτιάξει τις προυποθέσεις πάσας στον Σέρβο. Ο Παπανικολάου αρνείται την πάσα στο ποστ αλλά ο Καμπέθας παίζει στα πόδια των Πρίντεζη κα σκοράρει. Καλή τακτική αντιμετώπιση από τον Ολυμπιακό και σωστά rotations μετά την πρώτη αλλαγή. Το ζήτημα είναι ότι η ομάδα συνήθισε να μπορεί να αντιμετώπισει πολλά miss match εξ'αιτίας των καλών προσόντων των περισσότερων παιχτών. Ο Πρίντεζης μπορεί να αμυνθεί με κοντό απλά ίσως και λόγω της εποχής να μην είναι στο ιδεατό σημείο από άποψη έκρηξης και ταχύτητας.


2η περίοδος

Η καλύτερη αμυντική περίοδος του Ολυμπιακού στο ματς.

1.11, το περίφημο pick n'pop της Κάχα και μια πολύ κακή αμυντική επικοινωνία του Σπανούλη με τον Μαυροειδή αφήνει τον Μπιέλιτσα ολομόναχο για ένα πολύ εύκολο σουτ.

1.21, αυτή τη φορά Περπέρογλου και Μάντζαρης δεν έχουν καλή επικοινωνία (πολλές φορές οι παίχτες μιλάνε σε τέτοιες φάσεις) ενώ ο Στράτος έχει χάσει εξ'αρχής το κόψιμο του Σαν Εμετέριο.

1.29, πολύ καλή αντιμέτωπιση του Μαυροειδή απέναντι σε πιο κοντό παίχτη. Στοιχείο που χαρακτήρισε πέρσι τον Ολυμπιακό και είναι απαραίτητο για να έχει αποτέλεσμα η τακτική με τις αλλαγές και φέτος.

3.28, και πάλι καλή άμυνα ψηλού με κοντό, του Πρίντεζη στον Ερτέλ αυτή τη φορά.



3η περίοδος

3.40, o Σπανούλης πάει σωστά να κάνει το φάουλ για να κόψει το fast break αλλά το κάνει καθυστερημένα και όχι πολύ αποφασιστικά. Παραπέμπω στης δηλώσεις του Χρήστου Μαρμαρινού...

3.55, Άντιτς και Λο κάνουν το ίδιο ακριβώς λάθος συγκέντρωσης που έκαναν νωρίτερα οι Σπανούλης-Μαυροειδής στο pick n'pop.

4.05, προσέξτε πώς οι Σπανούλης-Άντιτς και Ντόρσευ δεν έχουν καθολού επαφή μεταξύ τους στην φάση. Ο Άντιτς φοβάται το τρίποντο του Νοτσιόνι και τραβιέται προς τα έξω, ο Σπανούλης παίζει κακή άμυνα αλλά και δίνει τον διάδρομο περιμένοντας την κάλυψη από κάποιον ψηλό και η βοήθεια από την weak side δεν έρχεται γιατί ο Ντόρσει δεν έχει καν οπτική επαφή με τη φάση.

4.40, αυτή τη φορά ο Άντιτς δεν δείχνει διάθεση για αλλαγή ενώ ο Περπέρογλου περιμένει από τον συμπαίχτη του να αλλάξει. Άλλη μια περίπτωση που παρατηρούμε έλλειψη συγκέντρωσης στο τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε...



4η περίοδος

5.57, ο Ντόρσει ανεβάζει επίπεδο την αμυντική εικόνα του Ολυμπιακού, ο Σπανούλης έχει κλείσει καλά την πάσα στον ψηλό και οι βοήθειες από το φτερό είναι στη θέση τους. Άψογα...

6.04, o Πρίντεζης ενώ κάνει κίνηση να αλλάξει επιστρέφει στον παίχτη του φοβούμενος προφανώς το pick n'pop του Μπιέλιτσα. Άσχημη απόφαση γιατί μπερδεύει τον Σλούκα που είναι ήδη αρκετά πίσω, ο Ντόρσευ κάνει ότι μπορεί αλλά η φάση είναι χαμένη.

6.19, πολύ σωστό φάουλ του Σλούκα αντίθετα με άλλες περιπτώσεις. Ούτε πολύ νωρίς πριν η Κάχα αποφασίσει να παίξει το miss match, ούτε πολύ αργά για να δώσει βολές.

7.27, ο Σλούκας από τη φούρια του να γύρισει πίσω αφήνει τον Ερτέλ να διασχίσει ανενόχλητος το γήπεδο και να επιχειρήσει drive. Θα έπρεπε να βρίσκεται πιο ψηλά για να τον καθυστερήσει στο transition. O Άντιτς δεν έχει καθόλου επαφή με την φάση ενώ θα μπορούσε να ντουμπλάρει τον Σλούκα..


Αν κάτι υποτιμήθηκε στην άμυνα του Ολυμπιακού πέρσι είναι η ύπαρξη συγκέντρωσης και άψογης επικοινωνίας των παιχτών μεταξύ τους. Τα περισσότερα credits αποδόθηκαν στα αθλητικά προσόντα και την ενέργεια που έβγαζε η ομάδα...

Η άμυνα που προσπαθεί να παίξει ο Ολυμπιακός όμως είναι τόσο απαιτητική που ζητάει εξίσου και τα τρία στοιχεία. Στο παιχνίδι με την Κάχα κόστισε λίγοτερο ότι η ταχυδύναμη των παιχτών, σαν αρχή της χρονιάς, δεν είναι στο υψηλότερο σημείο. Αυτό που είχε πρώτο ρόλο στο πρόβλημα ήταν η αδυναμία των παιχτών να είναι συγκεντρωμένοι σε κάθε φάση και να επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα κοίταγμα όπως χρειάζεται να γίνεται για να είναι αποτελεσματικοί στην ομαδική τους άμυνα, πολλοί μετά το ματς μίλησαν για το άγχος της πρεμιέρας.

 Μερίδιο στην χθεσινή εικόνα έχει σίγουρα όμως και η Κάχα Λαμποράλ που διάβαζε καλά τις φάσεις οπωσδήποτε αλλά περισσότερο με το επιθετικό ττης γρήγορο στυλ έβαλε τους ερυθρόλευκους στην διαδικασία να σκεφτούν και να πράξουν σε ταχύτητες που δεν είναι έτοιμοι να πιάσουν αυτή την εποχή. Θα το κάνουν όμως με τον καιρό...