Το βαρόμετρο των πρώην (Οκτώβριος 2013)


Δεν έχει σημασία αν όλοι αυτοί δεν βρίσκονται πλέον στον Ολυμπιακό.
Πανηγυρίσαμε και λυπηθήκαμε μαζί τους, με άλλους χωρίσαμε βελούδινα και άλλους δεν θέλουμε να τους βλέπουμε, πάντα όμως φανερά ή κρυφά ρίχνουμε και μια ματιά πώς τα πάνε στις ομάδες τους.
Οι πρώην παίχτες του Ολυμπιακού στα γήπεδα του κόσμου απέκτησαν σπουδαίες ενισχύσεις που ήρθαν να προστεθούν στην περσινή ομάδα και το "βαρόμετρο των πρώην" έγινε μηνιαίο συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε πέρσι...
Οι καλοί, οι έτσι και έτσι και οι άσχημοι για το μήνα Οκτώβριο.




Doron Perkins/Besiktas

Όλοι μας τον στολίσαμε με διάφορα κοσμητικά κατά τη θητεία του στον Ολυμπιακό.
«Άμπαλος», «κριάρι», «χτίστης» ήταν κάποια από τα πιο ήπια που ακούστηκαν στις κερκίδες του ΣΕΦ όταν αγωνιζόταν με την ερυθρόλευκη, ενώ έντονη ήταν και η κριτική που ασκήθηκε στον κόουτς Μπαρτζώκα για αυτή την επιλογή του. Φέτος ο Doron φαίνεται να βρήκε τη δική του μπασκετική Ιθάκη στην Τουρκία και την Μπεσίκτας.
Σε 29 περίπου λεπτά σε Τουρκία και Eurocup πετυχαίνει 12.6 πόντους με 5.5 rebounds, 5 assists και 1.3 κλεψίματα θυμίζοντας μας αρκετά τον παίκτη που πρωτογνωρίσαμε στη Μακάμπι. Το αξιοσημείωτο είναι πως τα ποσοστά του στα σουτ είναι αρκετά ικανοποιητικά καθώς σουτάρει με 56% στα δίποντα ενώ και το 5/11 στα τρίποντα σίγουρα δεν είναι άσχημο. 



Jamon Lucas Gordon/Anadolu Efes

Ο Αμερικανός συνεχίζει να εντυπωσιάζει στη γειτονική Τουρκία. Αποτελεί τον σταθερότερο περιφερειακό της Εφές και παρά την προσθήκη εξαιρετικών παικτών στο roster των Τούρκων, o Jamon συνεχίζει να προσφέρει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.
Σε 5 ματς σε Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα για το μήνα Οκτώβριο ο Gordon έχει 11.5 πόντους 3.9 rebounds, 3 assists, και 2.4 κλεψίματα σουτάροντας με 62% στα δίποντα και 95% στις βολές. Μοναδικό μελανό σημείο η αστοχία στα τρίποντα, καθώς δεν έχει ευστοχήσει σε κάποια από τις 6 προσπάθειες που έχει επιχειρήσει.




Giorgi Shermadini/Kai Zaragoza

Ο Γεωργιανός είχε περίεργο καλοκαίρι. Στην αρχή ήταν για παραμονή στον Ολυμπιακό, όμως ζήτησε τον ουρανό με τα άστρα και οι Πειραιώτες τον χαιρέτησαν νωρίς. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν πως είναι πολύ κοντά στο να υπογράψει στην ουκρανική Μπουντιβέλνικ, αλλά ούτε αυτή η περίπτωση προχώρησε. Τελικά ο Γιώργης συνέχισε την καριέρα του στην Ισπανία και την Σαραγόσα όπου πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις σαν βασικός σέντερ. Σε 3 ματς ACB και 3 Eurocup έχει καταφέρει σε κάτι λιγότερο από 24 λεπτά να σημειώνει 13 πόντους, 6.6 rebounds, 1.3 assists και 1 κλέψιμο, αναγκάζοντας το site της ACB να κάνει ειδική αναφορά στην απόδοσή του στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.



Goran Jurak/Zlatorog

Ο Σλοβένος μαχητής συνεχίζει την πορεία του στη Σλοβενία και την μικρομεσαία Zlatorog. Πάρα τα χρόνια που πέρασαν, ο Goran παραμένει εξίσου μαχητικός και δυναμικός στο παιχνίδι του. Στα δύο παιχνίδια του Οκτώβρη στο πρωτάθλημα Σλοβενίας έχει 12 πόντους, 4 rebounds και 1.5 κλέψιμο σε 22 λεπτά συμμετοχής βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στην επικράτηση σε ένα από τα δύο παιχνίδια.



Martynas Gecevicius/Lietuvos Rytas

Ο Γκέτσε στην αγαπημένη του ομάδα (και ίσως στη μοναδική κατ’ όπως φαίνεται ομάδα που μπορεί να παίξει μπάσκετ) πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Αρχικά υπήρξε καταλυτικός στα προκριματικά της Ευρωλίγκα όπου η Λιέτουβος πήρε άνετα την πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στους ομίλους για τη σεζόν 2013-14. Στη συνέχεια, παρέμεινε το πρώτο βιολί της ομάδας του Ντιρκ Μπάουερμαν και την έχει οδηγήσει σε μια νίκη στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Συνολικά σε 7 παιχνίδια Ευρωλίγκας έχει 17.1 πόντους με 55% στα δίποντα, 53% στα τρίποντα 83% στις ελεύθερες βολές ενώ παράλληλα έχει 4 rebounds, 2.1 assists και 1.1 κλέψιμο σε 27 λεπτά συμμετοχής. Παρόμοια είναι τα νούμερα του στο Λιθουανικό πρωτάθλημα και την VTB League, απλά εκεί αγωνίζεται περίπου 4 λεπτά λιγότερο. Πυροβόλο ο Γκέτσε λοιπόν..


Ruben Wolkowyski/Sarmiento

Στην τρυφερή ηλικία των 40 ετών ο μεγάλος Αργεντινός συνεχίζει να αγωνίζεται. Έστω κι αν πλέον παίζει στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής, ο Αργεντινο-Πολωνός πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις το μήνα Οκτώβριο, δείχνοντας πως όσο κι αν τα χρόνια περνούν, το μπάσκετ δεν ξεχνιέται. Στα δύο ματς λοιπόν του αργεντίνικου πρωταθλήματος, έχει 15 πόντους 11 rebounds και 2 τάπες έχοντας συνολικό ranking 17 με την ομάδα του την Sarmiento. Τα ποσοστά του επίσης είναι πολύ καλά καθώς έχει 10/16 δίποντα, ενώ δείχνει να έχει περιορίσει τη μεγάλη του αγάπη, το τρίποντο, καθώς είχε μόλις τρεις προσπάθειες ευστοχώντας στη μια.



Lynn Greer/Darussafaka

Στη γειτονική Τουρκία συνεχίζει την καριέρα του και ο Greer.
Στην δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας και με την φανέλα της Darussafaka, έχοντας παρέα έναν άλλο γνώριμο, που όμως δεν πρόλαβε να φορέσει την ερυθρόλευκη σε επίσημο ματς, τον Lawrence Roberts. Τα 34 του χρόνια, δεν δείχνουν να τον επηρεάζουν καθώς αγωνίζεται περίπου 34 λεπτά ανά ματς. Το φονικό του αριστερό χέρι δείχνει να μην έχει χάσει την σύνδεσή του με το διχτάκι, αν και τα ποσοστά του πλέον δεν είναι το ίδιο καλά όσο στο παρελθόν.15 πόντοι μέσο όρο μαζί με 2 rebounds και 3.7 assists σουτάροντας όμως με 28% δίποντα και 29% στα δίποντα. Οι Τούρκοι περιμένουν πολλά από αυτόν, και μέχρι στιγμής τους δικαιώνει καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ και πασέρ τους σε αυτό το 4-0 που τρέχουν το μήνα Οκτώβριο. 



Panagiotis Vasilopoulos/Valladolid

Για μια ακόμα φορά ο Παναγιώτης προσπαθεί να επανέλθει στο μπάσκετ. Το καλοκαίρι έγινε ένα μίνι σήριαλ καθώς αρκετές ομάδες εντός συνόρων προσπάθησαν να πάρουν την υπογραφή του. Ο ίδιος το σκεφτόταν μέχρι τη μέρα που ήρθε η πρόταση από τη Valladolid. Έτσι θα δοκιμάσει να επανέλθει σε αγωνιστικούς ρυθμούς στο κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το ξεκίνημα του είναι αρκετά αισιόδοξο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αποχή. 6.8 πόντοι 2.1 rebounds 2 assists και 2.5 κλεψίματα σε περίπου 16.5 λεπτά συμμετοχής στα 3 πρώτα παιχνίδια της σεζόν.



Dalibor Bagaric/Zabok

Στην πατρίδα του την Κροατία και την Zabok συνεχίζει το μπάσκετ ο Dalibor.
Αφού περιηγήθηκε στο Λίβανο αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για να ολοκληρώσει κάποια στιγμή την καριέρα του. Ερχόμενος από τον πάγκο για το μήνα Οκτώβριο αγωνίζεται κατά μέσο όρο 20 λεπτά σκοράροντας 10.5 πόντους με 56% ενώ παράλληλα μαζεύει 4.5 rebounds και 2 assists. Το ρεκόρ της ομάδας του είναι στο 1-1 αλλά η ήττα είναι εν μέρει δικαιολογημένη καθώς ήρθε από την πρωτοπόρο Σπλιτ. Στο συγκεκριμένο ματς ο Bagaric ήταν ο καλύτερος της ομάδας του, αλλά δεν ήταν αρκετός για να μπορέσει η Zabok να κάνει την έκπληξη της αγωνιστικής. 



Andrija Zizic/Cibona Zagreb 

Στην κροατική Cibona αγωνίζεται για τρία συνεχόμενα χρόνια ο Andrija. Ο Κροάτης σέντερ παραμένει αξιόπιστος παίκτης και μπορεί εύκολα να πάρει τον χαρακτηρισμό τίμιος. Ο Zizic είναι από τους λίγους παίκτες που διακρίνονται στο κάκιστο ξεκίνημα της Cibona σε Eurocup και Πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα έχει μόλις τρεις νίκες σε οκτώ αγώνες με τον Zizic να έχει κατά μέσο όρο 11 πόντους και 7 rebounds.
Κορυφαία του εμφάνιση αυτή απέναντι στη Szolnok όπου είχε 15 πόντους, 12 rebounds και 1 κλέψιμο σε 24 λεπτά συμμετοχής. Εξαιρετικά παραμένουν τα ποσοστά του καθώς σουτάρει με 61% ενώ χαρακτηριστικά στο ματς απέναντι στην Nymburk για το Eurocup είχε 8/8 δίποντα.



Kostas Vasiliadis/Anadolu Efes

Σε μέτρια πορεία ο Βασιλειάδης για τον μήνα Οκτώβριο όπως και όλη η Εφές. Οι Τούρκοι έχουν 2/2 νίκες στην Ευρωλίγκα, απέναντι όμως σε ομάδες όπως η Αρμάνι και η Στρασμπουργκ, ομάδες που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν και πολλά προβλήματα. Στην Τουρκία, η Εφές δέχτηκε από νωρίς δύο γερές σφαλιάρες από τις συνδιεκδικήτριες του τίτλου, η μια μάλιστα εντός έδρας. Ο Έλληνας παίκτης ψάχνει να βρει το χέρι του σε αυτά τα τέσσερα πρώτα ματς χωρίς να το έχει καταφέρει σε απόλυτο βαθμό, κάτι που το μαρτυρά και το 8/23 τρίποντα. Μακράν η καλύτερη του εμφάνιση απέναντι στην Αρμάνι την 1η αγωνιστική, όπου και πέτυχε 16 πόντους με 4 rebounds, 3 assists και 3 κλεψίματα, δείχνοντας ότι βελτιώνεται και στην ατομική και ομαδική άμυνα.



Linas Kleiza/Fenerbahce

Τα λεφτά της Fenerbahce ήταν πολλά, ο ίδιος είδε πως στο ΝΒΑ δεν μπορούσε να πιάσει μετά την ατυχία με τον σοβαρό του τραυματισμό και έτσι ο Λιθουανός αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν τη χρονιά που έπαιξε στον Ολυμπιακό. Ο Οκτώβρης ήταν αναγνωριστικός μήνας για τον Λίνας, παρά το γεγονός ότι η Φενέρ πραγματοποίησε σημαντικές νίκες τόσο σε Ευρωλίγκα όσο και σε Τουρκικό πρωτάθλημα. Ο Λίνας σε αυτά τα τέσσερα ματς του μήνα έχει 13.5 πόντους και 4.5 rebounds μεν, αλλά σουτάρει με 22% στα τρίποντα έχοντας 3/11.
Μακράν η καλύτερη του εμφάνιση αυτή της 2ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα απέναντι στην Μπαρτσελόνα, όπου με 22 πόντους και 5 rebounds διέλυσε οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο του Πασκουάλ δίνοντας το ροζ φύλλο αγώνα στην Φενέρ.



Marko Keselj/ASVEL

Στη Γαλλία και την Βιλερμπάν αγωνίζεται φέτος ο Σέρβος, ψάχνοντας να βρει τον καλό (?) εαυτό του. Παρ’ όλα αυτά ο πρώτος μήνας της φετινής σεζόν δεν δείχνει να τον δικαιώνει. Στη Γαλλία, τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ άσχημα για τη γαλλική ομάδα και ο Keselj δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη γενικότερη κακή απόδοση. Τέσσερις ήττες στο πρωτάθλημα (χωρίς νίκη) και άλλες δυο στο Eurocup, με τον Marko να έχει με το ζόρι 7.5 πόντους και το κάκιστο 19% στα σουτ τριών πόντων ενώ ταυτόχρονα έχει και 2 λάθη κατά μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής. Σκούρα τα πράγματα για τον Σέρβο από πολύ νωρίς λοιπόν…



Matt Howard/Ratiopharm

Όλοι θυμόμαστε τον μέγιστο Matt Howard. Το μεγάλο αυτό ταλέντο συνεχίζει τη λαμπρή πορεία του στο μπάσκετ στην γερμανική Ratiopharm, με την οποία αγωνίζεται και στο Eurocup. Εξίσου λαμπρά με την πορεία του είναι και τα στατιστικά του. Σε τρία ματς στο Eurocup έχει πετύχει συνολικά 13 πόντους με 4/8 δίποντα και 0/4 τρίποντα αγωνιζόμενος 20 λεπτά κατά μέσο όρο. Στη Γερμανία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα μεν, αλλά αυτό οφείλεται και στο χαμηλότερο επίπεδο. Μάλιστα την 4η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος ο Matt πέτυχε νταμπλ νταμπλ απέναντι στο μεγαθήριο της TB Trier με 13 πόντους και 10 rebounds. 




Henry Domercant/Galatasaray

Ο γυρολόγος Henry συνεχίζει τις περιπλανήσεις του στην Ευρώπη συνεχίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο. Φετινός προορισμός του η Galatasaray, την οποία αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός για τη 2η αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκα. Η απόδοση του Henry είναι λογικό να μην βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που ήταν τα περασμένα χρόνια μετά και τον περσινό τραυματισμό του. Πλέον έχει ένα πιο δευτερεύοντα ρόλο στη φετινή Galata, όπου συνήθως έρχεται από τον πάγκο για να δώσει λύσεις όταν η ομάδα κολλάει στο σκορ. Το σουτ του παρ’ όλα αυτά παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα καθώς σουτάρει με 35% τρίποντα στα περίπου 14 λεπτά που αγωνίζεται. Καλύτερη του εμφάνιση για τον Οκτώβρη αυτή απέναντι στη Σιένα στην πρεμιέρα της φετινής Ευρωλίγκα.



Milos Teodosic/CSKA Moscow

Σε πολύ κακή κατάσταση ο Μίλος όπως και ολόκληρη η CSKA για αυτό το μήνα. Η ομάδα είναι μπερδεμένη, και ο ίδιος ψάχνει αφενός να βρει χημεία με τον Pargo και αφετέρου να βρει τον καλό του εαυτό. Συνολικά σε πέντε ματς σε Ευρωλίγκα και VTB League ο Μίλος σκοράρει 7 πόντους μέσο όρο με τραγικά ποσοστά, 33% στα δίποντα και 29% στα τρίποντα. Μοναδικό παρήγορο στατιστικό για τον Σέρβο οι 5.5 assists, αλλά όταν αυτές συνοδεύονται με 3.3 λάθη, τότε τα πράγματα δεν βελτιώνονται και πολύ. Σίγουρα η κατάσταση αυτή για μια ομάδα όπως οι Ρώσοι δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, και περιμένουμε ότι και ο ίδιος θα βελτιώσει την εικόνα του.



Kalin Lucas-Josh Powell

Και οι δυο δοκίμασαν αυτό το διάστημα να επιστρέψουν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ο Lucas δοκίμασε να μπει στο roster των Chicago Bulls, συμμετείχε στις προπονήσεις χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει το τεχνικό τιμ των ταύρων να του εμπιστευτούν μια θέση στην περιφέρεια. Έτσι αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος να υπογράψει σε ομάδα της αρεσκείας του.
Από την άλλη, ο μέγας Josh πάλεψε για μια θέση στους New York Knicks. Συμμετείχε κανονικά στην pre-season, έπαιξε σε αρκετά ματς προετοιμασίας διαπρέποντας με την απόδοση του. Μεγαλύτερη στιγμή όλων βεβαίως το προτελευταίο φιλικό των Knicks μέσα στο Madison, όπου ο Powell κατάφερε να τερματίσει το δείκτη του +/- κάνοντας -41 (!!!!!!!!).
Μετά από αυτό οι Knicks τον αποδέσμευσαν. Δεν δυσκολεύτηκε όμως να βρει νέα στέγη καθώς από το Νοέμβρη θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κινεζική Guandong ST, χαρίζοντας μας μεγάλες στιγμές παρέα με τους Sam Hoskin και Von Wafer.




...από τον Sacarame