Ώρα για αντεπίθεση


O Ολυμπιακός φιλοδοξεί να σταματήσει τον αγωνιστικό κατήφορο του τελευταίου μήνα απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα που είναι η κλασσική περίπτωση ομάδας η οποία παρουσιάζει απρόβλεπτη συμπεριφορά ανάμεσα στο καλύτερο και στο χειρότερο από παιχνίδι σε παιχνίδι κερδίζοντας φέτος από την μία Μπαρτσελόνα και Μακάμπι, και παράλληλα χάνοντας από τις δυο ομάδες των Καναρίων νήσων αλλά και τις Μπιλμπάο, Μπανταλόνα, Καχασόλ.  

Η Λαμποράλ αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα που πληγώνουν την πληρότητα της με την απουσία του Χάνγκα και τον Εμετέριο αμφίβολο, ενώ δεν πέρασε και αυτή λίγα με θέματα απουσιών μέχρι στιγμής σε αυτή τη σεζόν με Νοτσιόνι, Χάμιλτον, Κόζερ, Χάνγκα να χάνουν ένα σημαντικό διάστημα και τους Κελάτι, Καουκένας, Κλάρκ και Μίλκο Μπιέλιτσα να έχουν μεν φορέσει την φανέλα των Βάσκων αλλά να έχουν ήδη αποχωρήσει. 
Ο Ουόλτερ Χότζ φαίνεται να είναι ο επόμενος υποψήφιος σε αυτό το καρουζέλ των αλλαγών που συντελείται στην ομάδα του Σκαριόλο το όποιο θυμίζει λίγο το "φύγε εσύ, έλα εσύ" του Βλάσση Μπονάτσου.
Βέβαια η πιθανή φυγή του Χοτζ δεν τροφοδοτείται μόνο από τις φήμες αλλά και από το ότι ο Ερτέλ είναι ο αδιαμφισβήτητα βασικός πλέι-μεικερ της ομάδας, ο Ποέτα προστέθηκε πρόσφατα στο ρόστερ και ο Πορτορικάνος γκαρντ δεν αγωνίστηκε καν στα τρία τελευταία ματς. 



Έτσι και αλλιώς οι δύο μη κοινοτικοί θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα αφού και ο Λαμόντ Χάμιλτον είναι μεν ένας παίκτης που θεωρητικά μπορεί να απειλήσει έχοντας πλήρες επιθετικό ρεπερτόριο και απειλητικό σουτ από μέση απόσταση και την γραμμή των 6 και 75, αλλά τα ποσοστά του στα δίποντα έχουν πέσει εμφανώς σε σύγκριση με τις επιδόσεις του σε Παρι Λεβαλουά και Μπιλμπάο κάτι που οφείλεται από την μια πλευρά στο ότι του αρέσει να σουτάρει από μακριά, συν ότι στα ποσταρίσματα και στα επιθετικά ριμπάουντς χάνει καλάθια που φαίνεται να τα έχει.

Όμως μεγαλύτερο ακόμα ερωτηματικό και από την απόδοση των μη κοινοτικών είναι το γιατί έφυγε ο Μίλκο Μπιέλιτσα ο οποίος επέστρεψε αναγκαστικά λίγο μετά την έναρξη της σεζόν στον περσινό του εργοδότη και όχι μόνο αποδείχτηκε μια καλή προσωρινή λύση με έφεση στα επιθετικά ριμπάουντς αλλά κάλυπτε τις θέσεις 4 και 5 με εξαιρετικά νούμερα σε Ευρωλίγκα και Ισπανία. Όλα αυτά θα έπρεπε να του εξασφάλιζαν μια χρονική επιμήκυνση της παραμονής του, ακόμα και αν υπήρχαν περισσότεροι ξένοι από όσοι επιτρέπονται να χρησιμοποιηθούν στην ACB, ο Σκαριόλο όμως είχε διαφορετική γνώμη και ίσως επηρεασμένος και από το πνεύμα των Χριστουγέννων τον έκανε δώρο στην Εφές Αναντολου. 



Ο Ιταλός προπονητής της Κάχα Λαμποράλ έστησε μια ομάδα που είναι διαφορετική σε πολλά σημεία από την Μπαρτσελόνα που βρήκαμε απέναντι μια εβδομάδα πριν ως ένα σύνολο που συγκριτικά χτυπάει πιο πολύ στον γρήγορο ρυθμό και επιχειρεί περισσότερα (και με μεγαλύτερη ευστοχία) τρίποντα.  Από την άλλη πλευρά αν και 6η σε ευστοχία στα δίποντα είναι μόλις 20η σε προσπάθειες σε αυτά, με σαφώς χειρότερες επιδόσεις στα ριμπάουντς στα όποια είναι 19η στο σύνολο ανά μέσο όρο. 
Η άμυνα δεν είναι ακριβώς το στήριγμα των Βάσκων έχοντας δεχτεί ήδη σε 15 από τους 30 επίσημους αγώνες φέτος από 80 πόντους και πάνω χωρίς να μπορούν οι άμυνες ζώνες 2-3 και 3-2 να αποτρέψουν τα παραπάνω αρνητικά. Ταυτόχρονα ο γρήγορος ρυθμός είναι μια αιτία αλλά όχι και απόλυτη δικαιολογία για τις παραπάνω επιδόσεις.

Ίσως οι σέντερς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια πιθανή βελτίωση την άμυνας με τον Πλαις να έχει σαν όπλο τα 2.13 και τα μεγάλα άκρα αλλά και τον Χάμιλτον με 1 τάπα ανα παιχνίδι στην Ευρωλίγκα και με καλές επιδόσεις στα κλέψιματα για την θέση του.  Αλλά ούτε ο Γερμανός είναι ο πιο ταχύς και δυνατός σέντερ του κόσμου, ούτε ο Χάμιλτον ο πιο συγκεντρωμένος..
Συνεπώς παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία για να ανέβει ο Ολυμπιακός επιθετικά αν και βάση στατιστικών το ματς κινδυνεύει να γίνει ένας διαγωνισμός τριπόντων. 



Όμως αν και οι ομάδες του Σκαριόλο δεν φημίζονται οπωσδήποτε για τον οργανωμένο τρόπο παιχνιδιού τους οφείλουμε αντικειμενικά να παραδεχτούμε ένα δεδομένο... 
Το ότι το επιθετικό παιχνίδι της Λαμποράλ Κούτσα είναι σε πολύ καλό επίπεδο με τους Γέλινεκ, Ερτέλ και Χοτζ να απειλούν με σουτ μέσης απόστασης μετά από σκριν πάνω στην μπάλα, την pick n pop συνεργασία Ερτέλ και Χάμιλτον να δουλεύει καλά και τους Ερτέλ και Πλαις να έχουν μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα pick n roll δίδυμα των Ευρωπαϊκών γηπέδων με τον Γερμανό σέντερ να ξέρει πώς να ρολάρει και να ποστάρει αν χρειάζεται και τον Γάλλο ποιντ-γκαρντ να εκμεταλλεύεται εκτός από το ρολάρισμα του Γερμανού και το ότι έχει καλό σουτ που δεν μπορεί κανείς να αφήσει.



Αν σε κάτι υστερεί όμως η Κάχα σε σχέση με άλλες ομάδες κορυφαίου επιπέδου είναι πως οι συνδυασμοί στο pnr και pnp παιχνίδι είναι πολύ συγκεκριμένοι με τους Ερτέλ και Πλάις στην πρώτη περίπτωση και τους Ερτέλ-Χάμιλτον στην δεύτερη, να είναι με διαφορά οι πιο συχνές διέξοδοι τέτοιων συνεργασιών. 
Επιπρόσθετα, οι ψηλοί δεν είναι τόσο δημιουργικοί, ούτε μετά το pnr, ούτε από το ποστ αν και με την παρουσία του Περπέρογλου στο 4 μπορεί ο Νοτσιόνι ή ο Χάμιλτον (σε ένα ψηλό σχήμα με Χάμιλτον και Πλάις στην ίδια πεντάδα) να προκαλέσουν ένα ζήτημα που θα προβληματίσει τον Ολυμπιακό. Σε κάθε περίπτωση όμως οι συνεργασίες είναι από τα βασικά όπλα της Λαμποράλ μαζί με τις διεισδύσεις και τα τρίποντα σε πρώτο ρόλο, με τα ποσταρίσματα των Πλαις, Χάμιλτον και Νοτσιόνι αλλά και τα κοψίματα των Γέλινεκ και Χάνγκα  να είναι εναλλακτικές στις παραπάνω βασικές επιλογές.

Το θετικό για τον προβληματικό Ολυμπιακό του τελευταίου μήνα είναι ότι στα δυο τελευταία ματς έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το pick n roll παιχνίδι των Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκού ενώ η παρουσία των Μπέγκιτς, Καββαδά ή Σίμονς μπορεί να δυσκολέψει το post-up παιχνίδι των Πλαις και Χάμιλτον. Η Λαμποράλ μπορεί να σουτάρει συχνά για τρεις αλλά με Νοτσιόνι, Ερτέλ, Εμετέριο, Κοζέρ, Χάνγκα και Χοτζ υπάρχουν παίχτες που μπορούν να προσφέρουν εκτελεστικά και δημιουργικά με ρήγματα μέσα στην ρακέτα ενώ όσον αφορά τα τρίποντα ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει τις περιστροφές του γιατί οι Βάσκοι συνηθίζουν σε αρκετές περιπτώσεις που δεν σουτάρουν σε πρώτο χρόνο να κυκλοφορούν καλά τη μπάλα και να βρίσκουν τον ελεύθερο παίχτη.



Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να αφήσει πίσω τα χαμένα ματς και να επικεντρώσει την προσοχή του στο να τροφοδοτήσει αυτούς τους έρμους τους ψηλούς του σε μια προσπάθεια να γίνει μια ακόμα ομάδα που θα επωφεληθεί από την άμυνα των Βάσκων. 
Εκτός απρόοπτου η Λαμποράλ δεν θα μπορεί να βελτιωθεί με έξτρα παράγοντες στο αγωνιστικό mix όπως οι Χάκετ και Όλεσον σε προηγούμενους αντιπάλους των ερυθρολεύκων στο top-16 άρα ο Ολυμπιακός θέλει μια νίκη που θα του δώσει την ανάσα χρονικά να ενσωματώσει δύο νέους παίχτες. Παράλληλα  η διαφαινόμενη επιστροφή του Μπρεντ Πέτγουει θα δώσει ξανά κανονική μορφή στη frontline που έχει βρεθεί σε πλήρη παράταξη μόλις μια φορά φέτος στην Ευρωλίγκα.