Ένα βήμα πιο κοντά



Τα πράγματα χθες στο ΣΕΦ ήταν σχεδόν αναμενόμενα και είχαν προαναγγελθεί από το τρίτο παιχνίδι.
Περιμέναμε μόνο να δούμε την αντίδραση της Ρεάλ στο τακτικό πλεονέκτημα του Ολυμπιακού και ταυτόχρονα αν ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να κάνει δεύτερο κολλητό άρτιο παιχνίδι μέσα σε δύο μέρες.
Ο Ολυμπιακός έκανε κατά τη γνώμη μου πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι από τη Δευτέρα.
Ναι, ξαναχάλασε τα ποσοστά του στις βολές και δυσκολεύτηκε στο σκοράρισμα όσο σε κανένα από τα τρία προηγούμενα παιχνίδια. Αλλά κατάφερε για ένα ακόμα παιχνίδι να ελέγξει το ματς σε πολύ μεγάλο βαθμό και να επιβληθεί καθολικά εναντίον των Μαδριλένων.

Η Ρεάλ για μια ακόμα φορά επικεντρώθηκε στο μαρκάρισμα του Σπανούλη.
Στην πρώτη εικόνα 4 παίχτες έχουν έρθει πάνω στο pick n roll του Βασίλη με τον Ντάνστον και εκείνος έχει δύο ξεκάθαρες ευκαιρίες για πάσα, στη γωνία τον Λοτζέσκι και τον Πέτγουει στη κορυφή.
Στη δεύτερη εικόνα και πάλι ο πιο κοντινός παίχτης, ο Γιουλ στη συγκεκριμένη φάση, θα έρθει να καλύψει τους διαδρόμους.



Αυτό που άλλαξε σχετικά με τα προηγούμενα παιχνίδια είναι ότι η Ρεάλ ενέπλεξε περισσότερο από ποτέ τη weakside όταν ο Βασίλης πήγαινε μέχρι τέλους για το drive.
Οι δύο παρακάτω εικόνες είναι ίδιες, Ρούντι θα σηκωθεί πάνω στο μπάσιμο του Μπιλ, Λοτζέσκι ελεύθερος σε ακτίνα 5 μέτρων από τον κοντινότερο παίχτη της Ρεάλ στη γωνία.



Το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθαρρυντικό για το πείραμα των Μαδριλένων.
Ναι μεν σταμάτησαν τον Σπανούλη εκτελεστικά αλλά το ώριμο παιχνίδι του Βασίλη έκανε για ακόμα μια φορά ήρωες σουτέρς σαν τον Λοτζέσκι, η αναλογία 7 ασίστς με 1 λάθος δείχνει ότι ο Σπανούλης είχε αντίστοιχο (για να μην πω μεγαλύτερο) impact στο ματς όπως και στα πρώτα παιχνίδια.

Ταυτόχρονα παίχτες όπως ο Μάντζαρης ή ο Κόλινς βρήκαν χώρους για να προκαλέσουν τα δικά τους ρήγματα, είτε χτυπώντας close outs, είτε σε 1/1 δειυσδήσεις.

Την κεντρική εικόνα στο κάδρο που λέγεται επίθεση Ολυμπιακού συμπλήρωσαν κάποιες καλές προσπάθειες στο ανοιχτό γήπεδο, το ποστ παιχνίδι από τον Ντάνστον και πόντοι που ήρθαν από το εξαιρετικό 39% στο ORB που είχε χθες η ομάδα.

Στην άλλη πλευρά του παρκέ η Ρεάλ χθες κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στην άμυνα με αλλαγές που έδειξε να την μπλοκάρει τη Δευτέρα...

Περιμέναμε να στείλει την μπάλα στο ποστ και να εκμεταλλευτεί τα εκεί μισματς και έτσι έγινε αλλά η απόπειρα είχε και εδώ προβλήματα. 

Στην εικόνα ο Μίροτιτς παίρνει την μπάλα κόντρα στον Λοτζέσκι στα 3-4'' για το τέλος της επίθεσης και η μπάλα του μένει στα χέρια. 
Ταυτόχρονα μπορεί να λέμε για τον (παιχταρά) Ρούντυ αλλά εκείνος ήταν που εξαφανίστηκε μόλις τα παιχνίδια έγιναν πιο σκληρά.
Ο Ολυμπιακός επιλέγει να παίζει τον Μίροτιτς χωρίς βοήθειες στο ποστ, στο ΣΕΦ λειτούργησε αν εξαιρέσουμε 1-2 φάσεις, ας δούμε και στη Μαδρίτη πώς θα είναι.

Αν η Ρεάλ έχει στόχο να χτυπήσει τα μισματς χαμηλά και αύριο τότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να φτάνει η μπάλα αργά εκεί. 
Οι γκαρντς της Ρεάλ δεν φημίζονται για το διάβασμα τέτοιων φάσεων, λίγη πίεση παραπάνω για να καθυστερήσει και άλλο η ανάπτυξη της επίθεσης. Όσο πιο αργά πάει η μπάλα χαμηλά τόσο καλύτερα...


Περιμέναμε επίσης την αντίδραση του Ολυμπιακού στην ποστ άμυνα σε μισματς...

Στην εικόνα ο Σπανούλης έρχεται από τη weakside για να βοηθήσει τον Μάντζαρη κόντρα στον Μπουρούση, ο Ντάρντεν στη γωνία σκοράρει για τρεις.

Πρώτον, είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός υπολογίζει το ποστ παιχνίδι του Μπουρούση περισσότερο από του Μίροτιτς για παράδειγμα, θεμιτό...

Και δεύτερον, είναι στοχευμένη και σωστή η επιλογή να δοθούν σουτς από τέτοιες φάσεις στον Ντάρντεν.

Το ερώτημα για το ματς της Μαδρίτης είναι αν και πόσο πρέπει να συνεχιστεί αυτή η επιλογή και την Παρασκευή...
Προσωπικά θα θεωρούσα μικρότερο κακό το ποστ παιχνίδι από τα τρίποντα στην συγκεκριμένη έδρα.


Δυο-τρία πράγματα για την άμυνα ακόμα...
Η switch άμυνα του Ολυμπιακού ήταν καλύτερα συντονισμένη σε σχέση με το 3ο παιχνίδι, οι αλλαγές γίνονταν άμεσα και με μεγαλύτερη σαφήνεια, σε γενικές γραμμές ήταν και πιο αποτελεσματική αν εξαιρέσεις τις φάσεις που ήταν στο παρκέ ο Γκιόργκι Σερμαντίνι.

Η 2-3 ζώνη που εμφανίστηκε από το πουθενά στην 3η περίοδο δεν μοιάζει ότι θα παίξει ρόλο στη σειρά αλλά την κρατάμε σαν στοιχείο.

Τακτικά ο Ολυμπιακός βγήκε νικητής σε όλα τα παραπάνω σημεία...
Ούτε ο Μπουρούσης σκόραρε αρκετά, ούτε ρυθμό βρήκε η Ρεάλ από το τρίποντο.
Οι 12 πόντοι, 7 ασίστς και το 1 λάθος του Σπανούλη είναι μια δημιουργική εμφάνιση, οι υπόλοιποι είδαν τα ρήγματα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά...

Ο Ολυμπιακός επικράτησε και πάλι για ένα ακόμα παιχνίδι σε μια σειρά εξίσου σημαντικών πραγμάτων. 

Τα λίγα λάθη και τα επιθετικά ριμπάουντς του Ολυμπιακού απέτρεψαν και πάλι τη Ρεάλ από το αγαπημένο της παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. 
Ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός έβαλε τους δικούς του εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό γιατί είχε καλό αμυντικό ριμπάουντ ( Ιωάννη Παπαπέτρου block out ρε) και η transition άμυνα της Ρεάλ παραμένει προβληματική.
Τακτικά δεν άλλαξαν πολλά σε σχέση με αυτά που λέγαμε μετά το τρίτο παιχνίδι.
Η Ρεάλ προσπάθησε αλλά δεν βρήκε απαντήσεις στα προβλήματα που την πληγώνουν. Ο Ολυμπιακός παραμένει ένα βήμα πιο μπροστά τακτικά αλλά κάπου εδώ μπορεί να είναι και η ώρα που οι τακτικές πηγαίνουν περίπατο.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της σειράς είναι ότι η ενέργεια και η ταχύτητα της Ρεάλ κατεβαίνει επίπεδο από παιχνίδι σε παιχνίδι. 
Με αυτή την έννοια είναι ήδη αποτυχημένη η επιλογή των Μαδριλένων να ψάξουν τον Ολυμπιακό σε 5 ματς και όχι σε 1. Την Παρασκευή, στο 3ο παιχνίδι μέσα σε 5 βράδια, θα είναι πιο γήινοι από ποτέ, σε ένα ματς ίσως και να μην ήταν έτσι.

Αύριο θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι από τα δύο πρώτα της Μαδρίτης, αυτό είναι βέβαιο.
Το ερώτημα είναι αν οι παίχτες της Ρεάλ θα βρουν μέρος της ενέργειας τους παρασυρόμενοι από την ατμόσφαιρα και τη δύναμη της έδρας. 

Για τον Ολυμπιακό η τακτική ανωτερότητα χρειάζεται να εμπλουτιστεί με καρδιά και ψυχή ανάλογη των παιχνιδιών του ΣΕΦ, μόνο έτσι μπορεί να φτάσει η ομάδα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Ρεάλ παραμένει φαβορί στη σειρά αλλά πρέπει να διαχειριστεί μισή ντουζίνα πράγματα πλέον, την πίεση, την τακτική ανασφάλεια, την μειωμένη ενέργεια.
Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να παίξει για μια πρόκριση που θα είναι τόσο επική όσο σχεδόν οι κατακτήσεις του τίτλου το '12 και το '13. Όμως τίποτα λιγότερο από ένα άρτιο ματς δεν θα είναι αρκετό και πάλι...