Josh Powell: τι είναι και τι αλλάζει


Josh Powell λοιπόν...Ο δεύτερος Josh του Ολυμπιακού μετά τον ...Childress είναι από σήμερα ο παίχτης που θα πάρει την θέση του Joey Dorsey στο ρόστερ των ερυθρολεύκων. Θα πάρει την θέση αλλά όχι το ρόλο όμως...

Ο Powell δεν είναι άγνωστος (πρωταθλητής ΝΒΑ γαρ) αλλά όχι και πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό.
Οι προηγούμενες του Ευρωπαικές εμπειρίες ήταν αρκετά χρόνια πίσω, ο ρόλος του στο ΝΒΑ ήταν συνήθως περιορισμένος ενώ στις τελευταίες του χρονιές σε πρωταθλήματα σαν αυτά της Κίνας ή του Πόρτο Ρίκο δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς τα χνάρια του.
Πάμε να δούμε σε γενικές γραμμές κάποια πράγματα σχετικά με τον Powell...


ΕΠΙΘΕΣΗ


Καλός επιθετικός παίχτης που θα δώσει στον Ολυμπιακό πράγματα που του έλειπαν. Τον μάθαμε αρχικά για το καλό σουτ από τα 4-5 μέτρα (...σπάνια όμως σουτάρει από πιο έξω) το οποίο επιχειρούσε. Πολλές φορές στα χρόνια του στο ΝΒΑ το παραέκανε με αυτά τα σουτ, ιδιαίτερα σε catch n'shoot...

Όσο περνούν τα χρόνια πάει όλο και πιο χαμηλά στο ποστ. Δυνατός αλλά και καλός τεχνικά, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να πάει προς το καλάθι. Με πλάτη του αρέσει να στρίβει σχεδόν μονοπωλιακά από τον δεξί ώμο και να τελειώνει με αριστερό hook, αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν φτάνει μέχρι το τέλος και ολοκληρώνει την κίνηση. Έχει εξαιρετικό footwork εν τω μεταξύ όταν το επιχειρεί. Αν βρει κλειστή την πόρτα για turn από τα δεξιά τότε μπορεί να σουτάρει με πρόσωπο με το δεξί χέρι, το καλό. Χρησιμοποιεί και το ταμπλό αρκετά από κοντά.

Τρέχει καλά το παρκέ και μπορεί να πάει γρήγορα στο transition, πριν λίγα χρόνια ήταν και αρκετά εκρηκτικός, την περσινή χρονιά στην Κίνα μου φάνηκε λίγο πιο βαρύς. Όχι σπουδαίος κάπου αλλά μπορεί να κάνει αρκετά, να είναι αποτελεσματικός από μέση και κοντινή απόσταση ή να παίξει με πρόσωπο και πλάτη. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πάρει αυτά που χρειάζεται.



ΑΜΥΝΑ


Καλά φυσικά προσόντα, δύναμη και αλτικότητα. Στην Ευρώπη δεν θα έχει πρόβλημα  να κρατήσει σαν σέντερ (αν και στην Αμερική ήταν κυρίως πάουερ φόργουορντ) εκτός ίσως από μεμονωμένες περιπτώσεις πολύ δυνατών ή ψηλών αντιπάλων. Δεν δείχνει περίπτωση intelligent αμυντικού, έχει φυσικά προσόντα να σταθεί αν και δεν είναι τόσο gifted όσο ο Ντόρσευ παρ΄όλα αυτά η άμυνα του δίνει την εντύπωση ότι είναι κατώτερη από αυτή που θα μπορούσε βάση προσόντων.

Καλό touch στα ριμπάουντς και ικανότητα να βγάλει κάποιες καλές φάσεις με blocks χάρις στο άλμα του. Λένε πως είναι επιρρεπής σε φάουλς αλλά πέρσι με αντιπάλους στα μέτρα του στο Κινέζικο πρωτάθλημα δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλός αλλά θα μπορούσε και καλύτερα...



Στον Ολυμπιακο...

Ο Ολυμπιακός έκανε την χάρη των περισσοτέρων και πήρε έναν πιο επιθετικογενή παίχτη στην θέση του αμυντικού μπαμπούλα Ντόρσευ.
Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι αν δεν αλλάζει αρκετά το ύφος της ομάδας τότε τουλάχιστον θα πρέπει να γίνουν κάποιες αγωνιστικές προσαρμογές παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ σε γενικές γραμμές ταιριάζει στο προφίλ του Ολυμπιακού σαν αθλητικός και aggresive παίχτης.

Επιθετικά η ομάδα δεν έχει πλεόν έναν πικ ν΄ρολ ψηλό όπως ο Ντόρσευ (όχι ότι δεν μπορεί ο Πάουελ) άρα αποκτά σημασία να αξιοποιηθούν οι ποστ δυνατότητες του Πάουελ σε σκορ και δημιουργία από μέσα αφού μάλιστα αυτή είναι και μια από τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Ασφαλώς μην περιμένετε να ποστάρει δέκα φορές σε ένα ματς αλλά έτσι και αλλιώς το οπλοστάσιο του Ολυμπιακού μεγαλώνει.

Το γεγονός ότι απειλεί από μέση απόσταση, δίνει την δυνατότητα για πικ ν΄ποπς με τους περιφερειακούς πράγμα που ίσως ανοίξει τους χώρους. Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι ένας προπονητής θα επιλέξει να δώσει τον χώρο για drive στον Σπανούλη από το αφήσει το σουτ του Πάουελ άρα ο Τζος πιθανότατα θα έχει ευκαιρίες να σουτάρει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διστάσει να σουτάρει και ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να διστάσει να τον εμπιστευετεί.
Αμυντικά οι πολλές αλλαγές θα πρέπει να περιοριστούν, αποκλείεται ο Πάουελ να υποστηρίξει την συγκεκριμένη τακτική τόσο καλά όσο έκανε ο Ντόρσει πέρσι. Η ομάδα θα χρειαστεί να μπει πιο πολλές φορές σε διαδικασία περιστροφών άρα η δουλειά που χρειάζεται για να βρεθεί η σωστή επικοινωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το γεγονός ότι μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις συν ότι απειλεί από μέση απόσταση με πρόσωπο αλλά και με πλάτη κάνει δυνατή την συνύπαρξη του με όλα τα πιθανά ζευγάρια στους ψηλούς.
Με  τον Χάινς για παράδειγμα μπορεί να παίξει στην ίδια πεντάδα (κάτι που δεν γινόταν με τον Ντόρσευ), και ο Πάουελ να τραβιέται λίγο πιο έξω.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ο εξειδικευμένος αμυντικά Ντόρσευ που θα έκοβε όλα τα πικ ν΄ρολ και θα ήταν παντού (...άσχετα αν δεν το έκανε φέτος) αυξάνει τις απαιτήσεις για καλύτερη περιφερειακή άμυνα και προσήλωση από όλους ανεξαιρέτως τους γκαρντς. Μήπως ήρθε η ώρα του Τέρενς Κίνσευ;

Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένω να έχει το τεράστιο impact στον Ολυμπιακό από την αρχή, θα χρειαστεί δουλειά και χρόνος ώστε η ομάδα να πάρει από τον Πάουελ τα καλά του στοιχεία και αυτό θα γίνει μέσα από την λειτουργία της ομάδας και την απόλυτη συνειδητοποίηση από τον παίχτη τι του ζητάνε ακριβώς να κάνει.

Αντί επιλόγου οι πρόσφατες (προ μηνός) δηλώσεις του Μανού Τζινόμπιλι για τον Πάουελ (και για τον Έντι Κάρι που κατέληξε στο Ντάλας)  που συμμετείχε σε όλη την προετοιμασία και τα φιλικά των Σπερς:
"Of course, having Josh Powell and Eddy Curry on the roster is a big thing. They're both great players, talented bigs that aren't easy to find in the league anymore. So, it's good to have them around and give them a chance."
Aυτό που λέμε...υψηλές συστάσεις...