Το βαρόμετρο των πρώην (Νοέμβριος 2013)


Δεύτερο φετινό βαρόμετρο με σημαντική διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τις ενισχύσεις που έφτασαν από το ΝΒΑ αλλά και το πρωτάθλημα της Κίνας.
Τα κατορθώματα των πρώην παιχτών του Ολυμπιακού στα γήπεδα του κόσμου για τον μήνα Νοέμβριο. Οι καλοί, οι έτσι και έτσι και οι άσχημοι...



Jamon Lucas Gordon/Anadolu Efes

Σε υψηλές πτήσεις συνεχίζει ο Αμερικανός και το μήνα Νοέμβριο. 
Σταθερός στην παραγωγικότητα πόντων και ασίστς, ο Jamon παραμένει ο σταθερότερος παίκτης της Εφές  και αυτός που ηγείται της προσπάθειας των Τούρκων για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στον δεύτερο όμιλο της Ευρωλίγκα. Καλύτερο παιχνίδι του αυτό της έβδομης αγωνιστικής απέναντι στην Στρασμπούργκ όπου σημείωσε 18 πόντους, μοίρασε 7 τελικές πάσες ενώ σημείωσε και ατομικό ρεκόρ στα κλεψίματα με 5. Highlight του το κάρφωμα της αγωνιστικής…




Goran Jurak/Zlatorog

Καταπληκτικές εμφανίσεις από τον Σλοβένο αυτό το μήνα. 
Τι κι αν βαδίζει στο 37ο έτος της ηλικίας του, οι εμφανίσεις που πραγματοποιεί στο Σλοβένικο πρωτάθλημα παραπέμπουν σε αθλητή που βρίσκεται στην ακμή της απόδοσής του. Ο Jurak αποτελεί τον παίκτη- ορχήστρα για την ομάδα του καθώς γεμίζει όλες τις κατηγορίες της στατιστικής μόλις σε 25 λεπτά συμμετοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση του την προηγούμενη αγωνιστική όπου σταμάτησε στους 18 πόντους, 15 ριμπάουντς, 5 ασίστς και 2 κλεψίματα συγκεντρώνοντας 32 βαθμούς στον πίνακα αξιολόγησης..


Martynas Gecevicius/Lietuvos Rytas

Δεν έχει χάσει το  χέρι του ο Λιθουανός, που παρέμεινε ζεστός και για το μήνα Νοέμβριο. 
Παρά το πολύ δύσκολο πρόγραμμα της Λιέτουβος και τη μάχη που έδωσε για να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης στο τοπ-16, ο Μαρτύνας συνέχισε να σουτάρει  με τα ίδια ποσοστά ευστοχίας. Σταθερός στους 16 περίπου πόντους, τα 3.5  ριμπάουντς και τις 2.5 ασίστς, ενώ εξακολουθεί να σουτάρει με 53% στα τρίποντα στην Ευρωλίγκα, ποσοστό που σίγουρα προκαλεί εντύπωση σε όλους, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει προκύψει σε 72 προσπάθειες πίσω από το τόξο των τριών πόντων. Μεγάλο ποσοστό ακόμα και για Γκετσεβίτσιους...


Lynn Greer/Darussafaka

Φανερά βελτιωμένος ο Lynn το μήνα Νοέμβριο, δείχνει να συνδέεται πλέον πολύ καλύτερα με τα αντίπαλα καλάθια. 
Έχοντας δει τον Greer να αγωνίζεται χωρίς να ιδρώνει καθόλου, σίγουρα δεν μας κάνει εντύπωση πως ακόμα και στα 34 χρόνια του καταφέρνει και αγωνίζεται 34 λεπτά. Τα νούμερά του παραμένουν νούμερα ενός γεννημένου σκόρερ. 
19.5 πόντοι, 2.1 ριμπάουντς και 5 ασίστς για τον Αμερικανό που έχει οδηγήσει την ομάδα του σε 5 νίκες στους 7 αγώνες που έδωσαν μέσα στον ενδέκατο μήνα του έτους.



RubenWolkowyski/ Sarmiento

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του, η Σαρμιέντο κατάφερε να πετύχει μόλις μια νίκη σε 5 αγώνες του πρωταθλήματος, ο αειθαλής Ruben πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. 
Παίζοντας στα όρια  του double-double, ο Αργεντινός σημείωνε 14.8 πόντους και μάζευε 9.2 (!!) ριμπάουντς ανά αγώνα αποτελώντας την κολόνα της ομάδας του. Μοναδικό μελανό σημείο του τα 2/7 τρίποντα, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πάθος του για τα σουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου δεν κόβεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν.




Von Wafer/Shangai Sharks

Ξεκίνημα  για το πρωτάθλημα της Κίνας με τη συμμετοχή αρκετών πρώην ερυθρόλευκων. Καλύτερος από όλους  για το μήνα Νοέμβριο ο μεγάλος Von Wafer που αγωνίζεται με την φανέλα των Shangai Sharks. 
O Αμερικανός αποτελεί την ατραξιόν της ομάδας και με τις εμφανίσεις του το αποδεικνύει. Σε 40 λεπτά κατά μέσο όρο, ο Von σκοράρει 27 πόντους, μαζεύει  6.6 ριμπάουντς και μοιράζει 3.4 ασίστς ανά παιχνίδι οδηγώντας την ομάδα του σε 4 νίκες στους 5 αγώνες του Νοεμβρίου. Ποιος Lebron και ποιος Carmelo; Von ο αγώνας σου τώρα δικαιώνεται...





Kyle Hines/CSKA Moscow

Στους πολύ ανεβασμένους αυτού του μήνα ο Kyle. 
Ο Οκτώβρης ήταν μήνας προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ο Hines δεν μπόρεσε να μπει αμέσως στη νοοτροπία της νέας του ομάδας, καθώς και σε αυτά που του ζητάει ο Μεσίνα. Όμως ο τραυματισμός του Krstic έδωσε την ευκαιρία στον Αμερικανό να παίξει περισσότερο και να αναδείξει τα στοιχεία που τον έκαναν γνωστό σε όλη την Ευρώπη.  
Παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται κάτι λιγότερο από 20 λεπτά στην Ευρωλίγκα, ο Hines είχε για το Νοέμβριο 11.4 πόντους, 5 ριμπάουντς και 1.1 κλεψίματα. Κορυφαία του εμφάνιση αυτή της έβδομης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα απέναντι στην Μπουντιβέλνικ όπου σημείωσε 18 πόντους, 6 ριμπάουντ 1 κλέψιμο και 1 τάπα που ψηφίστηκε η κορυφαία της αγωνιστικής..





Giorgi Shermadini/Kai Zaragoza

Σε σταθερή πορεία ο Γεωργιανός σέντερ. Τα νούμερά του παραμένουν  στα ίδια επίπεδα στην ACB όμως η πτώση του στη μεσαία κατηγορία του βαρόμετρου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχει μειωθεί ο χρόνος που αγωνίζεται στο Eurocup καθώς ο προπονητής της Σαραγόσα αφενός πειραματίζεται αρκετά με πιο κοντά σχήματα, και αφετέρου οι αντίπαλοι που αντιμετώπισαν δεν είχαν να αντιπαρατάξουν κάποιον παίκτη ίδιου ύψους, πράγμα που δυσκόλευε την παραμονή του Giorgi στο παρκέ για περισσότερο από 15 λεπτά.
Καλύτερή του εμφάνιση για το μήνα Νοέμβριο απέναντι στην Virtus RM για την τέταρτη αγωνιστική του Eurocup όπου είχε 15 πόντους 3 ριμπάουντς, 1 ασίστ και συνολικά 17 ranking.


Doron Perkins/Besiktas

Μετά το πολύ δυναμικό μπάσιμο του στα αγωνιστικά τον Οκτώβρη, ο Doron  συνέχισε σε  ικανοποιητικές εμφανίσεις και αυτό το μήνα. 
Έχοντας σταθεροποιηθεί γύρω στα 4 ριμπάουντς και τις 4.5 ασίστς ανα παιχνίδι,  αυτό που παραμένει ασταθές είναι το σκοράρισμά του. Συγκεκριμένα σε 5 αγώνες σε τουρκικό πρωτάθλημα και Eurocup για το μήνα Νοέμβριο, σκόραρε 6-20-5-20-5 πόντους, χωρίς παρ’ όλα αυτά να εκβιάζει προσπάθειες. Μακράν η καλύτερη του εμφάνιση ήταν απέναντι στην Τραμζοσπορ όπου είχε  20 πόντους 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2 κλεψίματα, παίρνοντας το MVP της αγωνιστικής.


Dalibor Bagaric/Zabok

Στα ίδια επίπεδα έμεινε ο Κροάτης σέντερ για τον μήνα Νοέμβριο. 
Ο χρόνος του μειώθηκε αλλά ο ίδιος παραμένει στα ίδια επίπεδα παραγωγικότητας. Σκοράροντας γύρω στους 9 πόντους και μαζεύοντας 5 ριμπάουντς, ο Dalibor αποτελεί μια αξιόπιστη λύση από τον πάγκο για την Zabok, χωρίς να τρώει χρόνο από τον βασικό σέντερ. Και όπως και να το κάνουμε, είναι πολυτέλεια για οποιαδήποτε ομάδα να παίρνει αυτά τα νούμερα από το back-up σέντερ της. Μοναδικό ψεγάδι του τα αρκετά φάουλ που κάνει, δείχνοντας ότι δεν μπόρεσε να αποβάλει αυτό το «χούι» παρά τα πολλά χρόνια που πέρασαν.


Andrija Zizic/Cibona Zagreb 

«Ο Κροάτης σέντερ παραμένει αξιόπιστος παίκτης και μπορεί εύκολα να πάρει τον χαρακτηρισμό τίμιος.» 
Αυτό γράψαμε τον προηγούμενο μήνα για τον Andrija και τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου για τον Νοέμβρη. Η Cibona έχει βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της, έχει πετύχει κάποιες σημαντικές νίκες σε Αδριατική και Eurocup και ο Zizic παραμένει ο πιο σταθερός παίκτης της. Σκοράρει 12,5 πόντους ανά παιχνίδι, μαζεύει 6,4 ριμπάουντ σε μόλις 22 λεπτά συμμετοχής. Κορυφαία του εμφάνιση αυτή απέναντι στην Παρτιζάν ( που συμμετέχει στην Ευρωλίγκα) όπου σε 30 λεπτά είχε 19 πόντους 6 ριμπάουντ και 4(!!) ασίστς χωρίς όμως να καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη.


Kostas Vasiliadis/Anadolu Efes

Ψάχνεται ακόμα ο Κώστας στη γειτονική Τουρκία. 
Η Εφές δεν έχει καταφέρει να βρει χημεία και ο Έλληνας γκαρντ δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Με τους Gordon και Planinic να έχουν κλειδώσει τις δύο θέσεις των γκαρντ και έναν Scottie Hopson να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, ο Βασιλειάδης  συνήθως έρχεται από τον πάγκο για να δώσει λύσεις με το περιφερειακό του σουτ. Το κακό είναι πως με το μπες-βγες δυσκολεύεται να βρει τη φόρμα του και να αποδώσει σε υψηλά στάνταρντς με διάρκεια. Παρ’ όλα αυτά, καταφέρνει να σκοράρει στην Ευρωλίγκα 11,5 πόντους, ενώ βοηθάει σημαντικά και στα ριμπάουντς με 4 ανά παιχνίδι.



Josh Powell/Guandog Tigers

Δεύτερος μήνας χωρίς τον τιτανοτεράστιο Powell θα ήταν κρίμα κι άδικο. 
Ο Αμερικανός αφού πρώτα πάλεψε να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ των New York Knicks (με την αναμενόμενη αποτυχία βέβαια) κατέληξε στην Κίνα και τους Guangdong Tigers. Εκεί, σε ένα πρωτάθλημα που οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηλοί κάνουν αστρονομικά νούμερα, ο Josh διατηρεί την χαλαρότητα του παρουσιάζοντας απλά 13.9 πόντους και 9.4 ριμπάουντς  σε περίπου 28 λεπτά  συμμετοχής. Θα συνεχίσουμε πάντως να παρακολουθούμε την προσπάθεια του να πάρει πρωτάθλημα και σε τρίτη ήπειρο διεξοδικά.


Kostas Papanikolaou/Barcelona

Όπως και ο Hines, έτσι και ο Κωστάκης χρειάστηκε ένα μήνα προσαρμογής στη Βαρκελώνη. 
Κι ενώ ο Οκτώβρης ήταν ένας μήνας που ο Παπανικολάου ήταν στην αφάνεια, το Νοέμβρη άρχισε να εγκληματίζεται και να ανεβάζει σταδιακά την απόδοσή του στα παιχνίδια των «μπλαουγκράνα». Πλέον αγωνίζεται περίπου 30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, σκοράρωντας 9 πόντους, μαζεύοντας 5 ριμπάουντς ενώ παράλληλα μοιράζει 2,6 ασίστς και κάτι λιγότερο από μια τάπα ανά παιχνίδι. Υπήρξε καταλυτικός στο τελευταίο παιχνίδι της Barcelona απέναντι στη Fener, όπου με 18 πόντους, 6 ριμπάουντς και συνολικά εφτά στα 10 σουτ, διέλυσε οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο του Ομπράντοβιτς και οδήγησε την ομάδα του στην επιβλητική νίκη με 94-81.




Panagiotis Vasilopoulos/Valladolid

Δυστυχώς το εξωτερικό δεν μπόρεσε να γλιτώσει τον Βασιλόπουλο από την κατάρα των τραυματισμών. Για μια ακόμα φορά, ο Παναγιώτης στάθηκε άτυχος. Η μαγνητική έδειξε και πάλι πως μπορεί να έχει υποστεί ζημιά ο μηνίσκος και η είδηση  σόκαρε άπαντες στην ομάδα του, τη Βαγιαδολίδ. 
Αποτέλεσμα: ομάδα και παίκτης  έλυσαν κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του Παναγιώτη και ο παίκτης έμεινε ελεύθερος. Φυσικά οι μέτριες εμφανίσεις του μήνα Νοέμβριο έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Linas Kleiza/Fenerbahce

Σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση ο Λίνας για τον μήνα Νοέμβριο. 
Πέραν του γεγονότος ότι σουτάρει με 0% στα τρίποντα (0/7) στην Ευρωλίγκα, δείχνει να μην μπορεί να βρει τα πατήματα του και να βοηθήσει την Φενέρ στο δύσκολο πρόγραμμά της. Συγκεκριμένα σε 4 αγώνες της Ευρωλίγκα έχει σημειώσει  συνολικά 15 πόντους, μη θυμίζοντας σε τίποτα τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τη χρονιά που αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έβδομη αγωνιστική της Ευρωλίγκα, όπου στην ήττα των Τούρκων στη Βαρκελώνη, ο Kleiza αγωνίστηκε μόλις 13 λεπτά χωρίς να σημειώσει πόντο!!


Marko Keselj/ASVEL

Από το κακό στο χειρότερο πάει ο Σέρβος που αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την απόδοσή του. Πλέον σε 22 λεπτά συμμετοχής πετυχαίνει κάτι λιγότερο από 7 πόντους, ενώ το ποσοστό του έξω από την γραμμή των 6,75 έχει πέσει στο 16% καθώς έχει πετύχει 4 από τις 24 προσπάθειες που έχει επιχειρήσει. Τα 2 ριμπάουντ και η 1 ασίστ που επίσης σημειώνει προφανώς και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόδοση του Σέρβου, που έχει αναγκάσει τους Γάλλους της LeMans να σκέφτονται την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.


Matt Howard/Ratiopharm

Matt Howard το ανάγνωσμα vol. 2 . 
Το λαμπρό αυτό αστέρι συνεχίζει την πορεία του στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Αμερικανός κατάφερε να χάσει τη θέση του βασικού και πλέον έρχεται από τον πάγκο  αγωνιζόμενος για περίπου 19 λεπτά. Φιλότιμος είναι πάντα, δίνει τις μάχες του κάτω από τα καλάθια (φαίνεται και από τα  5 ριμπάουντ ανά αγώνα) αλλά οι 7.7 πόντοι  σε μια μεσαία ομάδα της γερμανικής λίγκας σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο παράσημο.Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και στο Eurocup, αν και η Ratiopharm έχει ένα σερί 3 νικών στη συγκεκριμένη διοργάνωση.



Henry Domercant/Galatasaray

Σε πολύ κακή κατάσταση ο λατρεμένος Henry. Η Γαλατά είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών, έχασε πολλούς και σημαντικούς παίκτες και όλοι περίμεναν ότι αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να βγει μπροστά ο Domercant και με την εμπειρία του να δώσει λύσεις στην ομάδα του. Φευ. Βλέποντας τον και από κοντά στο ΣΕΦ στο ματς της Γαλατά με τον Ολυμπιακό, έδειξε πολύ βαρύς και νωθρός  και σίγουρα όχι σε κατάσταση που θα μπορούσε να σταθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκα. Ο χρόνος του ολοένα και μικραίνει και μάλιστα στα 2 τελευταία ματς έμεινε άποντος έχοντας 0/4 προσπάθειες.

Milos Teodosic/CSKA Moscow

Δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τον εαυτό του για τη φετινή χρονιά ο Σέρβος. Οι  Ρώσοι παλεύουν να διορθώσουν την εικόνα τους και να παίξουν καλύτερο μπάσκετ συνδυάζοντας το με νίκες. Ο Milos είναι ακόμα σκιά του καλού εαυτού. 
Έρχεται συνήθως από τον πάγκο, προσπαθώντας να αλλάξει το ρυθμό στα παιχνίδια της CSKA. Εξαιρώντας κάποιες  εκλάμψεις, ο Milos συνεχίζει να έχει πολύ κακό assist to turnover ratio καθώς στις 5,3 ασίστ που μοιράζει κάνει και 3,1 λάθη. Μακράν η χειρότερη του εμφάνιση αυτή απέναντι στην Παρτιζάν για την πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκα, όπου ολοκλήρωσε τον αγώνα με -4 ranking, το χειρότερο ανάμεσα σε όλους τους παίκτες..


Pero Antic/Atlanta Hawks

Δύσκολα τα πράγματα για τον Pero στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η Ατλάντα είναι μια ομάδα με πολύ κόσμο στην front-line της, όπως οι σταρς Al Horford και Paul Milsap, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χώρος και χρόνο για τον  Σκοπιανό. 
Έτσι, από τα δεκαοχτώ παιχνίδια ως τώρα των Hawks, ο Pero έχει αγωνιστεί μόλις στα 10  και για περίπου 12 λεπτά κατά μέσο όρο. Σε αυτά τα λεπτά σημειώνει περίπου 4 πόντους και μαζεύει 2 ριμπάουντ. 
Μοναδική καλή του εμφάνιση αυτή απέναντι στους πρωταθλητές ΝΒΑ Miami Heat, όπου εξαιτίας κάποιων τραυματισμών, βρήκε την ευκαιρία να αγωνιστεί περισσότερο τελειώνοντας το ματς με 12 πόντους και 4 ριμπάουντ.




...από τον Sacarame