Μαδρίτη μέσω Βαρκελώνης Pt.1 (Η αναζήτηση αμυντικών κενών)


Για την Μπαρτσελόνα των τελευταίων χρόνων το τοπ 16 ήταν μια καλή ευκαιρία να τρομάξει τους αντιπάλους της.
To 2012 προκρίθηκε αήττητη στα πλέι οφ, όπου σκούπισε την Ούνικς Καζάν - η ήττα της από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης έδωσε τέλος σε ένα σερί δεκατριών νικών σε όλες τις διοργανώσεις. 
Ακολούθησαν δύο χρονιές με μόλις τρεις ήττες σε 28 αγώνες του διευρυμένου τοπ 16 - και τέσσερις σερί νίκες επί του Ολυμπιακού.

Φέτος η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Όχι μόνο γιατί οι Καταλανοί γνώρισαν στο τοπ 16 όσες ήττες είχαν κάνει τα προηγούμενα τρία χρόνια, αλλά και επειδή η απόδοσή τους χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αστάθεια. 

Τα προβλήματα τραυματισμών είναι ένας βασικός λόγος για τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους. 
Οι Ναβάρο, Όλεσον, Ντόλμαν και Αμπρίνες έχουν χάσει σημαντικό μέρος της φετινής περιόδου. Η προσθήκη του Έντουιν Τζάκσον στα τέλη Δεκεμβρίου και το μπες-βγες του Μάριο Χεζόνια από το rotation έμπλεξαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. 

Οι ομάδες του Τσάβι Πασκουάλ παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια με την οποία εκτελούν τα συστήματά τους, στη βάση στοχευμένης δουλειάς που γίνεται στις προπονήσεις. Η συνέχεια αυτής της δουλειάς έχει διαταραχθεί αρκετές φορές φέτος.

Ίσως γι’ αυτό η Μπαρτσελόνα να μην έφτασε στα γνωστά της στάνταρ από τον Ιανουάριο και μετά. 
Από την άλλη, δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχίσει να προοδεύει σαν ομάδα. 
Οι τραυματίες επέστρεψαν. Το rotation φαίνεται πιο σταθερό, με τον Πασκουάλ να εμπιστεύεται, έστω και διστακτικά τον Χεζόνια έναντι του Τζάκσον. 

Το παρήγορο για τον Ολυμπιακό είναι ότι το ρόστερ των αντιπάλων του έχει κάποιες τρύπες που μπορεί να εκμεταλλευτεί. 
Ο καλοκαιρινός σχεδιασμός έδωσε υπερβολική έμφαση στην επίθεση: Τίμπορ Πλάις αντί Ντόρσεϊ, Ντεσόν Τόμας αντί Παπανικολάου. 
Ο Τζάστιν Ντόλμαν είναι καλύτερος από τον περσινό Λόρμπεκ, αλλά αυτό δε λέει και πολλά. Τα νούμερα λένε ότι ο Πασκουάλ έχει φτιάξει μια ακόμα πολύ καλή άμυνα. 
Η εικόνα μοιάζει ίδια με εκείνη της Μπαρτσελόνα του πρόσφατου παρελθόντος, όταν έπαιζε την καλύτερη άμυνα της δεκαετίας:


Η βασική φιλοσοφία των Καταλανών δεν έχει αλλάξει. 
Στα πικ εν ρολ ο προσωπικός αντίπαλος του χειριστή προσπαθεί να “αρνηθεί” το σκριν και τον κεντρικό διάδρομο, στέλνοντας τον παίκτη του πάνω στον ψηλό, ο οποίος μένει πιο πίσω. Όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα, το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ότι απαιτεί ελάχιστες περιστροφές για βοήθειες και επομένως ελάχιστα ρίσκα για αμαρκάριστα σουτ. 

Τo πρόβλημα για την Μπαρτσελόνα είναι ότι το ρόστερ της δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ιδέες του Πασκουάλ με τη συνέπεια που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Καταρχήν, δεν υπάρχει ένας αμυντικός επιπέδου Βίτορ Σάδα στην περιφέρεια, ώστε να σπάει τα σκριν και να επιτρέπει στους ψηλούς να ασχοληθούν περισσότερο με τον αντίπαλο σέντερ που ρολάρει προς το καλάθι. 
Ο Όλεσον είναι υποτιμημένος αμυντικός και ο Σατοράνσκι μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά σε όλο το γήπεδο, αλλά συνολικά η περιφερειακή άμυνα της Μπαρτσελόνα έχει χάσει αρκετή από τη δύναμη της. 
Έτσι, όταν η γωνία του σκριν αλλάξει στην ίδια φάση, από τον δεξιό διάδρομο:


προς τον κεντρικό:


ο χειριστής θα βρει στρέμματα χώρου για σουτ υπό καλές προϋποθέσεις:


Αυτή τη στιγμή η κατάσταση του Σπανούλη είναι ένα μυστήριο. 
Ωστόσο ένα από τα κλειδιά για την αξιοποίηση της δημιουργικότητάς του θα είναι οι σωστές γωνίες στο σκριν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει δύο ή τρία πικ εν ρολ με τους ίδιους παίκτες στην ίδια φάση. 
Για παράδειγμα. αν το σκριν στηθεί κάθετα, με τον σκρινερ να έχει πλάτη προς το καλάθι, τα γκαρντ του Ολυμπιακού απέναντι σε αυτή την άμυνα θα έχουν περισσότερο χώρο και χρόνο προκειμένου να χτυπήσουν τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα στα πόδια.  

Ίσως βέβαια ο Πασκουάλ επιλέξει μια πιο επιθετική άμυνα απέναντι στον Σπανούλη, με τους ψηλούς του να κλείνουν το διάδρομο προς το καλάθι στο ύψος του τρίποντου και να επιστρέφουν γρήγορα στον παίκτη τους (show and recover):


Η εμφανής διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη άμυνα εντοπίζεται στην αδύνατη πλευρά. 
Ο Ουέρτας αναγκάζεται να καλύψει την πλάτη του Τόμιτς, ενώ ο Νάχμπαρ κλείνει τον διάδρομο του Ερντέν προς το καλάθι. Η σωστή κυκλοφορία της μπάλας ή οι διεισδύσεις απέναντι σε αυτή την άμυνα μπορούν να δώσουν αρκετά αμαρκάριστα σουτ από τις γωνίες ή τα φτερά. 
Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η ευκαιρία που θα έχουν οι ψηλοί να υποδεχτούν την μπάλα σε απόσταση αναπνοής από το καλάθι:


Πολλές από τις κακές αμυντικές βραδιές της Μπαρτσελόνα φέτος δεν έχουν συνοδευτεί από υψηλά ποσοστά στα τρίποντα για τους αντιπάλους της. 
Για παράδειγμα, η Μπανταλόνα έβαλε 83 πόντους στο Παλαού Μπλαουγκράνα σουτάροντας μόλις 33% στα τρίποντα. 
Στο εναρκτήριο παιχνίδι του τοπ 16 η Άλμπα Βερολίνου είχε 31% στα τρίποντα, σούταρε μόλις 11 βολές και έβαλε 80 πόντους σε 72 κατοχές, κυρίως χάρη στους ψηλούς της  οι οποίοι χτύπησαν μέσα στη ρακέτα, όπως κάνει ο Ερντέν στην παραπάνω φάση.

Μέχρι φέτος, ο Πασκουάλ μπορούσε να φτιάχνει το ρόστερ της ομάδας του ρίχνοντας το βάρος στην επίθεση και ποντάροντας στην ομαδική δουλειά για να καλυφθούν οι όποιες ατομικές αδυναμίες. 
Το καλοκαίρι του 2012 ο Τόμιτς αντικατέστησε τον Μπόνι Εντόνγκ και ο Νέιθαν Τζαγουάι τον Φραν Βάσκεθ. Με άλλα λόγια ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα στην Ευρώπη αντικαταστάθηκε από δύο ερωτηματικά. 
Η Μπαρτσελόνα, όμως, διατήρησε την καλύτερη αμυντική επίδοση στην Ευρώπη, με τις βοήθειες που έδιναν από τα φτερά οι Τζο Ινγκλς και Πιτ Μάικλ να αναδεικνύονται σε κλειδί. Φέτος, οι βοήθειες από τα τριάρια και τα τεσσάρια δεν καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται από τη δουλειά των γκαρντ και των σέντερ πάνω στην μπάλα. 

Οι Τόμας, Ντόελμαν, Χεζόνια και Αμπρίνες συχνά χάνονται στις περιστροφές. Επομένως, ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να χτυπήσει όχι μόνο σε ατομικές αδυναμίες (πχ. Πρίντεζης εναντίον Νάχμπαρ ή Ντόλμαν, ή τα πικ εν ρολ με τον Πλάις στη μέση), αλλά και στα κενά που δημιουργούνται στις περιστροφές. 

Η Μπαρτσελόνα λογικά θα ρισκάρει κάποια περιφερειακά σουτ για να προστατέψει τη ρακέτα της, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και ορισμένα διαστήματα με ζώνη. 
Αν, όμως, οι ψηλοί σταθούν στο ύψος τους, τότε θα μπορέσουν να κάνουν μεγάλες ζημιές ακόμα κι αν το ζωγραφιστό μοιάζει μποτιλιαρισμένο. 
                                                                                                https://twitter.com/rodhig7