Το μυαλό που επανήλθε στη θέση του


Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ;


Πολλοί μετά το χθεσινό 64-60 επί του Παναθηναικού στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκατάστασεων μίλησαν για την πιο εύκολη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναικού στο ΟΑΚΑ ever...
Το 1994 στο 67-65 ο Ολυμπιακός ήταν σε καλύτερη φόρμα και είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού με οδηγό τον Έντι Τζόνσον αλλά αγχώθηκε στο τέλος και χρειάστηκε να αστοχήσει ο Πάσπαλι σε ένα τρίποντο στην εκπνοή.

Στο 69-49 του 1997 που θα ήταν η εύκολη λύση στην απάντηση του ερωτήματος, το σκορ διαμορφώθηκε στο τέλος κυρίως, με τον Παναθηναικό να παρατάει το ματς και τον Ολυμπιακό να κάνει ότι θέλει στον αιφνιδιασμό. Όμως και πάλι ο Ολυμπιακός είχε κακό ξεκίνημα και καθάρισε το παιχνίδι με την άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου.

To 89-80 του 2002 για τους ημιτελικούς των πλέι-οφ ήταν η πιο ήσυχη νίκη και μάλλον η πιο εύκολη.    Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα και δεν κινδύνεψε στο τέλος στηριζόμενος στο μοναδικό κρεσέντο του Ριζασέ, του Αλφόνσο και των υπολοίπων από το τρίποντο πιάνοντας 89 πόντους σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι.

Χτες αρκετά από τα στοιχεία εκείνων των ματς ήταν εκεί αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν όλα έμοιαζαν να κυλούν τόσο φυσιολογικά που το έκαναν να δείχνει εύκολο. Όμως δεν ήταν...
Το ρεζουμέ το έργου στο ΟΑΚΑ είναι ότι όταν ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα στοιχεία που τον έκαναν πρώτο μάγκα την περσινή σεζόν τότε θα έχει τον πρώτο λόγο ακόμα και αν δεν είναι σε μεγάλη μέρα και ας παίζει μέσα στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου.


ΤΟ ΜΑΤΣ


Το -26 της Παρασκευής είχε τελικά θετικά αποτελέσματα γιατί και την ομάδα αφύπνισε και δεν κλόνισε στο ελάχιστο τον χαρακτήρα και την αίσθηση υπεροχής που είχε ο Ολυμπιακός από πέρσι. O coach Μπαρτζώκας απέδειξε ότι μπορεί να προετοιμάσει άριστα ένα ματς και ο Ολυμπιακός μπήκε όπως πρέπει στο γήπεδο.

Ο Βασίλης Σπανούλης είπε μετά το ματς ότι τα πρώτα λεπτά σου δίνουν ψυχολογία σε ένα ντέρμπι, μόνο που το καλό ξεκίνημα Μπίλι μου δεν έρχεται στην τύχη, είναι αποτέλεσμα καλής προετοιμασίας του ματς και συγκέντρωσης. Να μην θυμηθώ τώρα τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού της Παρασκευής...

Ο Ολυμπιακός έκανε λιγότερες αλλαγές από ποτέ στα σκρινς και στην πορεία του ματς ειδικά σε περιπτώσεις που ο Παναθηναικός δεν είχε τους καλύτερους σουτέρ στο παρκέ η εντολή να περνάνε οι περιφερειακοί πίσω από το πικ ήταν μια καλή απόφαση. Ο Μάντζαρης έτρεξε τον Διαμαντίδη μέχρι εκεί που δεν πάει και ο Πεδουλάκης έψαξε από τον Σόφο σκορ και δημιουργία. Το γεγονός όμως ότι ο Ολυμπιακός δεν άλλαξε ούτε μια φορά μαρκάρισμα στο σκριν του Σοφοκλή του στέρησε την ευκαιρία να παίξει ένα τεράστιο missmatch ή να φθείρει τους αντιπάλους του. Στην δε άμυνα στο ποστ ο Μπαρτζώκας κατήργησε ερωτήματα του στυλ "από ποια πλευρά ή παίχτη πρέπει να έρθει βοήθεια" στέλνοντας τους πάντες πάνω του. Ήταν αδύνατο για τον Σχορτσανίτη να κοιτάξει καν το καλάθι τις πιο πολλές φορές και το γεγονός ότι δεν υπέπεσε σε λάθη οφειλόταν στην καλή του μέρα. Και αν ο Σόφο έβγαζε σωστά την μπάλα έξω ήταν πολύ δύσκολο να πασάρει με τόση ακρίβεια για σουτ σε πρώτο χρόνο, ο Ολυμπιακός έβρισκε τις σωστές περιστροφές και ο Παναθηναικός αστοχούσε σε σουτ με καλές προυποθέσεις μεν, αλλά σχετικά μαρκαρισμένα δε.

Στην άλλη άκρη του παρκέ ο Σπανούλης δημιουργούσε και σκόραρε υποδειγματικά και ο Ολυμπιακός έβαζε ποικιλία στο παιχνίδι του με το post game του Περπέρογλου σκοράροντας 40 πόντους σε ένα ημίχρονο που ούτε αιφνιδιασμούς είχε βγάλει και το σημαντικότερο έχοντας 0 επιθετικά ριμπάουντς.

H match-up ζώνη του Πεδουλάκη μπέρδεψε αρκετά τον Ολυμπιακό στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σπανούλης έβρισκε δύο και τρεις παίχτες να κλίνουν πάνω στα drives του και διάδρομοι για pick n'roll δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Ο Ολυμπιακός μπλόκαρε, άρχισε να έχει τον νου του στο χρονόμετρο,  δεν χρησιμοποίησε καθόλου το αποτελεσματικό ποστ του Περπέρογλου που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο και περίμενε τα πάντα από τα σουτ από έξω, σκοράροντας 6 τρίποντα, 3 δίποντα και καμία βολή σε ολόκληρο δεύτερο ημίχρονο.

Όμως και πάλι η σταθερά της άμυνας ήταν εκεί, μάλιστα ο Ολυμπιακός έλεγξε και τα ριμπάουντς καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο, και αν ο Παναθηναικός δεν έπαιρνε φάουλ κάθε φορά που ο Δημήτρης Διαμαντίδης το ήθελε δύσκολα θα σκόραρε και αυτούς τους 28 πόντους του πρώτου ημιχρόνου.

Τα συνεχόμενα παιχνίδια μέσα στη χρονιά δίνει στους παίχτες ερεθίσματα για να θυμηθούν ποιος είναι ο τρόπος που κερδίζεις τα ματς και σε εμάς στοιχεία για να εξηγήσουμε τις κακές προηγούμενες αμυντικές επιδόσεις του Ολυμπιακού.
Όταν τα επίπεδα συγκέντρωσης και επικοινωνίας είναι καλά τότε ο Ολυμπιακός μπορεί να ανταποκριθεί αμυντικά σε ένα παιχνίδι ακόμα και σε αυτή τη φάση της σεζόν που η φυσική του κατάσταση και η ενέργεια δεν είναι στο μέγιστο βαθμό.
Ο Παναθηναικός δεν κατάφερε να απειλήσει ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που ήταν στην έδρα του και στο οποίο έλεγξε το τέμπο στις επιθέσεις του μισού γηπέδου που υποτίθεται ότι είναι καλύτερος. Απορώ πόσο εύκολο θα είναι να κρατήσει τον Ολυμπιακό σε αυτόν τον ρυθμό σε ένα παιχνίδι στο ΣΕΦ...

Γιατί αν δεν το καταλάβατε ο Ολυμπιακός έχει ήδη το πλεονέκτημα έδρας. Έχει την πολυτέλεια να γκελάρει ακόμα και σε ματς με μικρομεσαίο της Α1 αρκεί να κρατήσει την έδρα του αλώβητη στα τέσσερα ματς με τον Παναθηναικό (ένα στον δεύτερο γύρο και τρία στους τελικούς) για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όμως είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις ακόμα...


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός από εδώ και πέρα είναι να συνεχίσει να δουλεύει σε όλα τα επίπεδα (ψυχολογικό, φυσική κατάσταση, τεχνικά) και να βελτιώνεται.
Η άμυνα του Ολυμπιακού βολεύτηκε από τον Παναθηναικό που μπορεί να παίζει επίθεση σωστά, στοχευμένα και να σε βάζει στην διαδικασία να σκεφτείς αλλά οι ταχύτητες που εκδηλώνεται σημαίνει ότι αν διαβάσεις σωστά τις πιθανές επιλογές και είσαι συγκεντρωμένος τότε μπορείς να ανταποκριθείς.

Το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι να επιτευχθεί η ίδια αμυντική αποτελεσματικότητα κόντρα σε πιο aggresive επιθετικά ομάδας (...όπως η Κάχα και η Εφές) που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη αμυντική συγκέντρωση, επικοινωνία και ίσως, μεγαλύτερη ετοιμότητα στην φυσική κατάσταση.
Επιθετικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να σκεφτεί τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο και γιατί ήταν τόσο στατικός και προβλέψιμος. Η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου είναι ενδεικτική της βελτίωσης του Ολυμπιακού εναντίον οργανωμένης άμυνας ενώ όσο περνά ο καιρός Λο και Σλούκας θα πρέπει να ανεβάσουν την απόδοση τους και να δώσουν έξτρα επιλογές δημιουργικά ώστε να μην εξαρτάται η ομάδα σε τόσο μεγάλα ποσοστά, όσο βλέπουμε στην αρχή της σεζόν, από τον Βασίλη Σπανούλη.


υγ: Μπράβο στον Κάιλ Χάινς όχι γιατί είναι παιχταράς και ντούκι αλλά γιατί τέτοια προσήλωση και νοοτροπία δεν έχει ξαναπεράσει...