Ο έλεγχος των πρωταθλητών: Kalin Lucas & Matt Howard


Δεν πρόλαβαν να στεφθούν πρωταθλητές, για την ακρίβεια αν η ομάδα δεν προχωρούσε στην αντικατάστασή τους με πιο "ταιριαστούς" Αμερικάνους ίσως να μην μιλούσαμε καν για πρωταθλήματα τώρα. Όμως οι Κέιλιν Λούκας και Ματ Χάουαρντ ήταν μέλη της ομάδας άρα και μέρος του παραμυθιού της φετινής σεζόν οπότε αξίζει μια αναφορά και σε αυτούς.
Όλα ξεκίνησαν όταν η μείωση του μπάτζετ και ο χαρακτήρας της ομάδας που ήθελε να φτιάξει ο Ίβκοβιτς, οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην αγορά του κολεγιακού μπάσκετ το καλοκαίρι...Ακόμα και αν ο Ντούντα υπεραμύνθηκε της επιλογής της απόκτησης τους στο τέλος της σεζόν αντικειμενικά το θέμα δεν προχώρησε...

''Oχι, δεν ήταν λάθος. Aυτά τα παιδιά είχαν καλά στοιχεία. Hξερα βέβαια ότι αν είχαμε πάρει τον Nίκο Zήση η ομάδα θα μπορούσε να ρολάρει πιο γρήγορα. O Xάουαρντ είναι μαχητής και στο κολέγιο μάτωνε σε κάθε φάση. O Λούκας εμφανίστηκε τρομαγμένος και συν τοις άλλοις δεν είχε συνέλθει από έναν τραυματισμό. Δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο Iβκοβιτς για να φέρει για πρώτη φορά σε μια ομάδα δύο ρούκις, αλλά περιμέναμε τα κοψίματα από το NBA".


Kalin Lucas

"Δεν ήταν καθόλου δύσκολη απόφαση. Ήθελα να παίξω κάπου που μπορώ να γίνω καλύτερος, που μπορώ να βελτιωθώ και να είναι καλό το πρόγραμμα της ομάδας. Ξέρω ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα σπουδαίο προπονητή κι ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ που ξέρει να κάνει καλύτερο έναν παίκτη. Δεν έχω δει πολύ ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ξέρω όμως ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια ήταν ανάμεσα στις καλύτερες, μια ομάδα που στοχεύει στα Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και που πάντα έχει μεγάλους στόχους. Για μένα ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ευκαιρία και θέλω να συνεισφέρω σ’ αυτή την ομάδα μ’ ότι καλύτερο έχω".




Καλό κολεγιακό όνομα, με συμμετοχή σε final four από ηγετική θέση, από το φημισμένο πρόγραμμα του Michigan State του Tom Izzo. Ο Ολυμπιακός πίστεψε ότι με τον Λούκας τράβηξε ένα λαχείο που δεν θα μπορούσε να το αποκτήσει υπό κανονικές συνθήκες. Ένας τραυματισμός έκανε τις ομάδες του ΝΒΑ να τον προσπεράσουν στα draft την στιγμή που οι προβλέψεις τον ήθελαν ψηλά στην επιλογή του 2010.


Η καριέρα του Λούκας στην ομάδα ξεκίνησε προβληματικά με κάποιες ενοχλήσεις στην φτέρνα να δυσκολεύουν την προετοιμασία του το καλοκαίρι, άσχημη συγκυρία αν σκεφτεί κανείς ότι ο παίκτης πέρναγε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό. Μέσα στο γήπεδο είδαμε έναν ταλαντούχο παίκτη, καλό σουτ σαν spot shooter, καλό σουτ μετά από ντρίμπλα στο τρίποντο και μέση απόσταση, σκόρερ. Τα προβλήματα του ήταν άλλα...Αδυναμία οργανωτικά, λίγη δημιουργία, άσχημα τελειώματα σε λέι απ γεγονός που αποδυνάμωνε αρκετά την ικανότητα του να τρέχει γρήγορα το γήπεδο, όχι αρκετή πίεση στην άμυνα. Μπορεί όλα αυτά να ήταν αποτέλεσμα της απειρίας του ή και του άγχους του να κερδίσει λεπτά, να ορίσει τον ρόλο του μέσα στην ομάδα (...εξού και η τάση να υπερβάλλει) αλλά ο Ίβκοβιτς χρειαζόταν έναν διαφορετικό παίκτη. Έτσι τον αντικατέστησε με τον Έισι Λο που αποδείχτηκε ότι ήταν αυτό ακριβώς που έψαχνε.


Ο Λούκας συνέχισε στην τουρκική Μπάνβιτ με καλή παρουσία σε μια ομάδα που κατάφερε να μπει στα ημιτελικά του αρκετά ανταγωνιστικού εγχώριου πρωταθλήματος.

Συμπερασματικά ο Λούκας είναι καλός παίκτης με ταλέντο που μπορεί να εξελιχτεί αρκετά σε Ευρωπαικό επίπεδο όμως η φυγή του έκανε καλό και σε αυτόν και στον Ολυμπιακό. Η ομάδα βρήκε έναν πιο ψημένο και πλήρη παίχτη που μπορούσε να κουμαντάρει την ομάδα, να συνυπάρχει με τον Σπανούλη και να παίζει άμυνα και ο παίχτης μια ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να έχει περισσότερες ελευθερίες και να βγάλει το επιθετικό του ταλέντο.





Τα στατιστικά του Κέιλιν Λούκας στον Ολυμπιακό

Τα στατιστικά του Κέιλιν Λούκας με τη Μπάνβιτ





Matt Howard
«Είμαι έτοιμος για την πρόκληση, θέλω να κερδίσω ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Πιστεύω πως το στιλ παιχνιδιού στην Ευρώπη είναι διαφορετικό. Αλλά νομίζω ότι το μπάσκετ είναι μπάσκετ παντού, μόνο οι κανονισμοί αλλάζουν. Έχω δει την καινούργια μου ομάδα στο ίντερνετ και νιώθω ότι μοιάζει αρκετά στο στιλ παιχνιδιού που είχαμε στην προηγούμενη ομάδα μου. Για αυτό και πιστεύω ότι μπορώ να ταιριάξω με αυτό το σύστημα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συνηθίσω, το διαφορετικό στιλ μπάσκετ σε σχέση με το κολεγιακό. Η καθημερινότητα, το φαγητό τα πάντα είναι διαφορετικά, νέα κουλτούρα. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το πιο δύσκολο αλλά θα προσαρμοστώ. Γνωρίζω τον Λούκας που κάναμε μαζί προπονήσεις στο Σαν Αντόνιο, αλλά ξέρω και τον Χάινς. Είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι συμπαίκτης τους και θα παίξω μαζί τους».


Με τα καλοκαιρινά δεδομένα η απόκτηση του Ματ Χάουαρντ έμοιαζε μια πολύ ταιριαστή κίνηση. Ένας team player στην υπηρεσία ενός συνόλου που δεν είχε το πολύ ταλέντο αλλά θα μάτωνε και θα μοχθούσε σε κάθε ματς. Αυτά που με λίγα λόγια έκανε κάθε βράδυ και ο Χάουαρντ σαν κολεγιόπαιδο στο Butler, αυτά που τον έκαναν γνωστό.

Kαι ο Χάουαρντ ξεκίνησε με ατυχία την καλοκαιρινή του προετοιμασία με την ομάδα πράγμα πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι αν κάποιος είχε την ανάγκη από προπόνηση και προσαρμογή στην ομάδα αυτός ήταν ο άπειρος Χάουαρντ. Οι φήμες στην αρχή της χρονιάς έλεγαν ότι δεν ένοιωθε καλά, δεν ήταν μέλος της ομάδας και είχε μια πολύ δύσκολη προσαρμογή. Λίγο αργότερα ήρθαν νέα προβλήματα...


Στο γήπεδο τον είδαμε ελάχιστα για να κρίνουμε με ασφάλεια. Ο Ντούντα δεν του έδωσε πολλές ευκαιρίες, ίσως γιατί δεν είχε πειστεί ότι έχει το ταλέντο που να τις αξίζει ειδικά όταν υπήρχαν οι Πρίντεζη και Άντιτς στην ίδια θέση. Το θέμα είναι ότι ένας παίκτης ομάδας για να αποδώσει χρειάζεται να είναι μέσα στην ομάδα και όχι έξω από αυτή. Άσχετα δηλαδή με τις δυνατότητες του πιστεύω ότι μόνο με στήριξη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος, να του δωθεί ρόλος συγκεκριμένος και χρόνος, σε σκόρπια δεκάλεπτα τελειωμένων παιχνιδιών ήταν φυσικό να ψάχνεται και δεν είναι και επιθετικός παίκτης για να λάμψει σε τέτοιο διάστημα.



Άρα ένας συνδυασμός προβληματικής προσαρμογής στην ζωή και στην ομάδα μαζί με την απουσία ευκαιριών έφεραν το διαζύγιο, με τον Ολυμπιακό να φέρνει τον Τζόι Ντόρσει στην θέση του στην πιο επιτυχημένη, ίσως, αλλαγή ξένου που έχει γίνει ποτέ. Ο Χάουαρντ πάντως είχε μπάσκετ στο κεφάλι του και δεν ήταν κακός παίκτης, μπορεί όχι επιπέδου Ολυμπιακού αλλά κακός με τίποτα.
Συνέχισε την χρονιά στην Γερμανική ENBW Ludwisburg που τερμάτισε 16η (..σε πρωτάθλημα 18 ομάδων) στην Γερμανία με συμπαθητικά νούμερα.


Τα στατιστικά του Ματ Χάουαρντ με τον Ολυμπιακό

Τα στατιστικά του Ματ Χάουαρντ με την Λούντβισμπουργκ