The Memory Remains Pt.5: Nenad Markovic


ΗΡΘΕ το καλοκαίρι του 2002, την χρονιά που η ομάδα μετακόμιζε στον Κορυδαλλό. Μετά από καλή χρονιά στον Πανιώνιο που είχε 14.2 πόντους μέσο όρο στην Α1 αποκτήθηκε σαν μια καλή εναλακτική λύση στο σκοράρισμα με τις ευλογίες του Λευτέρη Σούμποντιτς. Γνωστός σαν o καλύτερος παίχτης και ηγέτης της Εθνικής Βοσνίας για πολλά χρόνια, με θητεία σε καλές ομάδες σαν την Βαλένθια, την Εστουντιάντες, την Λιμόζ και τη Μπανταλόνα  αλλά σε προχωρημένη ηλικία. Από εκείνη την ομάδα έφυγαν πολύ γρήγορα ο Μρσιτς, ο Μπράντκε, ο Ζεβροσένκο και ο Νικαγκμπάτζε και στις θέσεις τους ήρθαν οι Έβανς, Μοράλες και Κένι Μίλερ.

ΕΠΑΙΞΕ πιο καλά από ότι περίμεναν και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Ο ρόλος του αναβαθμίστηκε μετά τις αλλαγές στο ρόστερ και εξελίχτηκε σε τρίτο πόλο στο σκοράρισμα πίσω από το εξαιρετικό duo Αμερικανών που συνέθεταν οι Έβανς και ΝτεΜάρκο Τζόνσον. Ο Μάρκοβιτς ερχόταν από τον πάγκο σαν 6ος παίχτης πίσω από τους Έβανς και Γιαννουζάκο αλλά έπαιζε λεπτά βασικού. Μεγάλος σκόρερ, τρομερό release στο τρίποντο, καλός στο mid-range σουτ και αποτελεσματικός στο drive. Αν και η άμυνα δεν ήταν το φόρτε του δεν κορόιδεψε ποτέ και κάθε βράδυ έδινε τα πάντα. Ισχυρή προσωπικότητα από τις πιο ουσιαστικές μεταγραφές εκείνη την χρονιά. 11 πόντοι, 2 ριμπάουντς,2 ασίστς για την Α1 και 11/2/1 για την Ευρωλίγκα εκείνης της χρονιάς.

ΕΦΥΓΕ όταν το επόμενο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο. Η υπέρβαση εκείνης της ομάδας στην Ευρωλίγκα με τα επικά ματς με την Μπαρτσελόνα ένα βήμα πριν το final four ξεχάστηκαν γρήγορα καθώς η ισχνή παρουσία της (…χωρίς Έβανς)  στα Ελληνικά playoffs οδήγησαν σε αλλαγές. Ο Μάρκοβιτς ήταν ήδη 35 ετών αλλά αμφιβάλλω αν κάποιος από τους Διαμαντόπουλο, Λιαδέλη και Γκόρενς που αποκτήθηκαν την επόμενη σεζόν στην θέση του προσέφερε κάτι παραπάνω. Ο Βόσνιος συνέχισε στο Ισπανικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Μούρθια.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ την συγκλονιστική του εμφάνιση στον χαμένο “τελικό” για την είσοδο στο final four από την Μπαρτσελόνα στον Κορυδαλλό. Ο Ολυμπιακός έχασε με 55-58 αλλά ο Μάρκοβιτς ήταν μακράν ο πρώτος σκόρερ του ματς με 21 πόντους και 4 τρίποντα.

TIP : Σαν γνήσιος σουτέρ που σέβεται τον εαυτό του ο Νένο (…όπως χαιδευτικά τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του) έχει και μια νίκη σε διαγωνισμό τριπόντων σαν παίχτης της Λιμόζ σε γαλλικό All Star Game.

Σταματώντας το μπάσκετ ασχολήθηκε με την προπονητική αναλαμβάνωντας άμεσα την Εθνική Βοσνίας (…θυμίζει λίγο Παναγιώτη Γιαννάκη αυτό) ενώ εργάστηκε στην ομάδα που τον ανέδειξε, την ΚΚ Bosna αλλά και στον Πανιώνιο.

Σήμερα ο Νέναντ Μάρκοβιτς είναι αντιδήμαρχος στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Sarajevo.



*Tο The Memory Remains Pt.5 πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.redhoops.gr