Ένα καράβι στη λίμνη


Ιανουάριος 1994...

Ο Ολυμπιακός κάνει μια από τις συνηθισμένες ήττες του μέσα στο ΣΕΦ από τη Λιμόζ (59-67) με τον Ντάνι Γιανγκ και τον Τζιμ Μπιλμπά να έχουν από 17. Ακόμα και για τον ήδη "περασμένο" Ολυμπιακό σε εκείνο τον όμιλο (...μετά τα συνεχή διπλά στον πρώτο γύρο) το αποτέλεσμα ήταν ικανό να προξενήσει ανησυχία και αντιδράσεις.

Τρεις μέρες μετά, σε ένα ματς που έγινε...για να γίνει, με τη Δάφνη στο ΣΕΦ (102-62) ο Γιάννης Ιωαννίδης πιο ψύχραιμα πια, κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης:

"Ο Ολυμπιακός είναι ένα καράβι που βρίσκεται ακόμα στη λίμνη, άρα είναι εύκολο να το κουμαντάρεις. Το δύσκολο θα ήταν αν βρισκόταν στον ωκεανό".

Στη λίμνη (...και όχι στον ωκεανό) βρίσκεται και ο φετινός Ολυμπιακός. Έχει το περσινό προηγούμενο, το ρόστερ και τον τρόπο για να είναι σχετικά αισιόδοξος ότι θα ανακάμψει αλλά έχω την εντύπωση ότι το σημερινό ματς είναι από αυτά που είτε σε βγάζουν στην στεριά είτε σε κάνουν να πάρεις για τα καλά τον δρόμο για το ποταμάκι που χύνεται στο τέλος στον ωκεανό.


Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν καλά πράγματα για το σημερινό ματς για τον Ολυμπιακό. Την προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός κλήθηκε να διαχειριστεί ένα έκτος έδρας ματς κόντρα σε μια ομάδα με ταλέντο και ποιότητα, στο παιχνίδι με την Εφές, τα έκανε επιεικώς μαντάρα. Δεν διαχειρίστηκε καθόλου τον ρυθμό του παιχνιδιού, δεν βρήκε λύση στα επιθετικά όπλα της Εφές, δεν έκοψε τα τρίποντα με την περιφερειακή του άμυνα, δεν..δεν...δεν.
Το σημερινό ματς μοιάζει με deja vu για την ομάδα και μένει να δούμε τον τρόπο που θα προσπαθήσει να πάρει την νίκη.

Ο Ολυμπιακός παρασύρθηκε στο ματς με την Εφές ή δεν προσπάθησε καν να ελέγξει τον ρυθμό. Με την Αρμάνι ο Ολυμπιακός θα πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσει το τέμπο κόντρα σε μια ομάδα που της αρέσει να παίζει σε γρήγορο ρυθμό ( 5η στην Ευρωλίγκα σε κατοχές ανά ματς) αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι αποτελεσματική επιθετικά (4η σε πόντους ανά 100 κατοχές). Καίριο σημείο εδώ θα είναι η συμπεριφορά του Ολυμπιακού στο αμυντικό transition, τομέας που συνεχίζει να πονάει την ομάδα από την αρχή της χρονιάς.

Σε ένα δεύτερο στάδιο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει λύση στην αποτελεσματικότητα της Μιλάνο από το τρίποντο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό το γενικότερο offensive rating των Ιταλών εξαρτάται από αυτό. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε προκειμένου να αποφύγει να δώσει ευκαιρίες για καλή κυκλοφορία και ελεύθερα σουτ να μπει και πάλι σε μια λογική αλλαγών σε κάθε σκριν ( ...με την εξαίρεση ίσως του Κουκ, στα σκρινς πάνω στον οποίο θα μπορούσε ο Σπανούλης να περνά από πίσω) μόνο που όπως και στο ματς με την Kaja, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των missmatch στο κέντρο της ρακέτας του. Θα μπορέσει ο Μπουρούσης να γίνει Λάμπε; Μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός δέχεται μεγάλο ποσοστό πόντων από τη θέση 5 αλλά ο Μπουρούσης δεν είναι pick n'roll ψηλός από την μία ( αφού εκεί ο Ολυμπιακός έχει τα πιο πολλά προβλήματα) και ο coach επιστράτευσε από νωρίς τον Josh Powell. Μήπως για λίγες άμυνες στο ποστ;

Ένας τρίτος τομέας που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει απάντηση είναι στο αμυντικό ριμπάουντ (4ος από το τέλος μέχρι τώρα) προκειμένου να μην δώσει την ευκαιρία για παραπάνω κατοχές.

Επικεντρωθήκαμε μόνο στην άμυνα αλλά αυτό είναι το κλειδί στο ματς όπως γίνεται συνήθως στο μπάσκετ. Εδώ υπάρχει ένας λόγος παραπάνω γιατί η τέταρτη καλύτερη επίθεση αναμετράται με την δεύτερη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης. (με όρους offensive και defensive rating)

Επιθετικά τα πράγματα θα πάνε καλά μόνο στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός θα κάνει σωστά αυτά που πρέπει στην άμυνα! Εντάξει, και αν μιξάρει λίγο τα πράγματα προσπαθώντας να βρει περισσότερες δημιουργικές επιλογές που θα βοηθήσουν στην οικονομία του ματς θα είναι ακόμα καλύτερα...