Ο έλεγχος των πρωταθλητών: 16.Κώστας Παπανικολάου




Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2009 και ύστερα από την πρώτη προπαρασκευαστική σεζόν πέρσι πήρε φανέλα βασικού τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 2011. Άρα οι απαιτήσεις από τον Παπανικολάου για φέτος ήταν αυξημένες...

Στο ξεκίνημα της χρονιάς ο Παπ δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό που περίμενε η ομάδα από αυτόν, ειδικά σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη τους παίκτες που ήταν από πριν στην ομάδα να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν τόσο ομαλότερο χτίσιμο της ομάδας όσο και στην διατήρηση της ομάδας σε υψηλό επίπεδο στο δύσκολο νέο ξεκίνημα.

Αρκετά αγχωμένος, στα πρώτα τέσσερα ματς για την Ευρωλίγκα είχε συνολικά πέντε πόντους. Στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα ήταν καλύτερος αλλά το βασικό κριτήριο ήταν αλλού...Ο Ίβκοβιτς ψάχτηκε αρκετά στην θέση αυτή, μία με την επιστροφή του Πελεκάνου, μία προσπαθώντας να λύσει τον γρίφο Κέσελ και φυσικά με τον Παπανικολάου ο οποίος όμως δεν μπορούσε να δώσει σιγουριά.
Σιγά σιγά ο Κώστας άρχισε να ανεβάζει στροφές στον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα (...πολύ καλό ματς με την Κάχα Λαμποράλ στο ΣΕΦ) αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή...

Με την έναρξη του top16 η άνοδος όλου του Ολυμπιακού έφερε και την εμφανή πλέον ανάκαμψη του Παπανικολάου. Δεν ήταν φοβερός αλλά η βελτίωση της ομάδας αρχίζει να του δίνει καλύτερη ψυχολογία που πιστεύω ότι ήταν το πρόβλημα του. Στο ματς με την Εφές στη Πόλη μας δίνει ξεκάθαρο preview για το τι μπορεί να κάνει, εικόνα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτό το διάστημα αρχίζει και βγάζει στο παρκέ πράγματα που είναι φανερό ότι τα δουλεύει, το σουτ του, την τρίπλα του, προσπαθεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ συνέχεια και να γίνει πιο δημιουργικός συνεπώς πιο ολοκληρωμένος σαν παίκτης. Η προσπάθεια του στην άμυνα και το πάθος του ήταν πάντα δεδομένα, οι σταθερές του, μόνο που πλέον άρχισε να δείχνει μια πιο ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού του.


Mετά από μια πολύ καλή σειρά με την Σιένα ήρθε το ...ξέσπασμα! Σε φάιναλ φορ και τελικούς ο Παπανικολάου άλλαξε επίπεδο. Τα ξέρετε...Χειροπέδες σε Μάικλ, το καλύτερο ματς της καριέρας του σε τελικό Ευρωλίγκας με προσωπικό αντίπαλο τον Αντρέι Κιριλένκο, καταπληκτικοί τελικοί. Ξεκάθαρα αυτό που του έλειπε ήταν η αυτοπεποίθηση...Με το που αφέθηκε, παρασύρθηκε από το μομέντουμ της ομάδας μεταμορφώθηκε και έβγαλε όλα όσα δούλευε.Τι step back και σουτ, τι ποστάρισμα με fade away στο τέλος, τι καλάθια με προσποίηση και σουτ από τα 5 μέτρα, δεν βγήκαν τυχαία όλα αυτά...Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσει να δουλεύει για να χτίζει καλύτερα το ρεπερτόριο του στην επίθεση και να ωριμάσει βάζωντας και το μυαλό του μέσα στον τρόπο που παίζει άμυνα.



Για την επόμενη χρονιά έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και θα μείνει ακόμα και αν θεωρείται πολύ πιθανή η επιλογή του στο ντραφτ της 28ης Ιουνίου. Απλά πράγματα: «Το ΝΒΑ είναι στο μυαλό μου, θέλω να παίξω στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Είναι ένα όνειρο που κάποια στιγμή πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Δεν εννοώ ότι θέλω να πάω φέτος. Δεν χρειάζεται να κάνω κάτι με βιασύνη, έχω όλο τον χρόνο μπροστά μου. Με ενδιαφέρει το ΝΒΑ, αλλά είναι μια μελλοντική προοπτική. Άλλωστε έχω συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Και θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό, αυτό είναι το πιο σημαντικό».




Τα στατιστικά του Κώστα Παπανικολάου σε Ελλάδα και Ευρώπη