Ο έλεγχος των πρωταθλητών: 17.Βαγγέλης Μάντζαρης

«Για μένα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι θα γίνω καλύτερος μέσα από τον Ολυμπιακό και θέλω πολύ να ανταποκριθώ σ’ αυτό το ψηλό επίπεδο. Είμαι απόλυτα έτοιμος να κάνω ότι χρειαστεί για να τα καταφέρω, Ο Σλούκας και ο Παπανικολάου με βοήθησαν στην Εθνική και το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα είμαστε όλοι μαζί γιατί ξέρουμε καλά ο ένας τον άλλο και είμαστε μαζί από μικροί. Ο Ολυμπιακός κοιτάζει το μέλλον και θέλει να φτιάξει μια ομάδα για πολλά χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα δεν θα είναι από τώρα έτοιμη να ανταπεξέλθει σ’ όλες τις υποχρεώσεις της. Ένας από τους βασικούς πάντως λόγους που ήθελα να παίξω στον Ολυμπιακό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη προοπτική στην ομάδα. Τέλος πλέον τα λόγια γιατί τώρα πρέπει να σκύψω το κεφάλι και να δικαιώσω όσους με έφεραν στον Ολυμπιακό».

Το καλοκαίρι του 2011 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Βαγγέλη Μάντζαρη απ’ το Περιστέρι για 4 χρόνια, ενισχύοντας έτσι τον κορμό των νεαρών Ελλήνων (και μη) παικτών της ομάδας.

 


Εξελίξιμος παίκτης, γρήγορος και πολύ καλός αμυντικός κάνοντας συν τοις άλλοις τα βασικά στην επίθεση (σουτ όταν χρειάζεται, οργάνωση χωρίς λάθη). Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς του έδωσε απ’ την αρχή μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ξεκινώντας τον μάλιστα στο πρώτο ματς της Euroleague απέναντι στο Μπιλμπάο. Πολλοί μάλιστα απόρησαν μ’ αυτή την απόφαση του Ντούντα αλλά ο κόουτς είχε βρει στο πρόσωπο του Μάντζαρη τον ιδανικό παίκτη για να πιέσει και να κουράσει κολλώντας πάνω του σαν βδέλλα (δημοσιογραφικά κλισέ αλλά πραγματικά ο Βαγγέλης αποτελεί τον ορισμό της “βδέλλας” όταν αμύνεται) οποιονδήποτε pg βρεθεί στο διάβα του. Ακολούθησαν μερικά παιχνίδια μ’ ολιγόλεπτη συμμετοχή μέχρι που τον εμπιστεύτηκε ξανά ο Ντούντα. Στην πρώτη φάση της Euroleague ήταν άστοχος αλλά αμυντικά ήταν αποτελεσματικός.


Καθώς περνούσε ο καιρός ο Μάντζαρης άρχισε να προσφέρει και στην επίθεση. Ήταν αρκετά σφιγμένος στο ξεκίνημα της σεζόν αλλά φαινόταν ότι ήταν θέμα χρόνου να λυθεί το χέρι του. Δεν έγινε σουτέρ απ’ τη μια μέρα στην άλλη αλλά ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής απ’ τη γραμμή των 6.75 μέχρι το τέλος της σεζόν. 12 Φλεβάρη πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στον Πάο στο Σεφ έχοντας 11πόντους και 3/4 τρίποντα! Κατά τη γνώμη μου, βλέποντας και τις αντιδράσεις των υπόλοιπων φίλων της ομάδας, ήταν το ματς που τον καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου ως κάτι παραπάνω από μια απλή επένδυση για το μέλλον. Συνειδητοποίησαν ότι ήταν σημαντικότατη μονάδα και έτοιμος να προσφέρει στην ομάδα άμεσα.


Φτάνοντας στη σειρά με τη Σιένα ο Μάντζαρης ήταν αυτός που θα αναλάμβανε το μαρκάρισμα του Μακάλεμπ, ενός εκ των κορυφαίων-αν όχι ο κορυφαίος-παικτών στο 1vs1 στην Ευρώπη. Ο Μακάλεμπ δεινοπαθεί σ’ όλη τη σειρά με αντίπαλο τον Μάντζαρη ( πράγματι μοιάζει υπερβολή αλλά ο Βαγγέλης τον αντιμετώπισε καλύτερα απ’ όλους στην φετινή Euroleague πιστεύω), τα νούμερα του πέφτουν δραματικά σε σχέση μ’ αυτά της regular season και του top16 και ο Μάντζαρης θεωρείται απ’ όλους σχεδόν ως ένα απ’ τα κλειδιά της πρόκρισης στο Final4. Στο Final4 ήταν κα-τα-πλη-κτι-κός αμυντικά, κάνοντας φοβερή δουλειά απέναντι σε Ναβάρο και Τεόντοσιτς (τα περισσότερα σουτ που επιχείρησαν ήταν contested όταν βρισκόταν πάνω τους ο Μάντζαρης) ενώ παράλληλα ήταν απ’ τους πρωταγωνιστές της επικής ανατροπής στο ματς με του Ρώσους καθώς βρισκόταν στο παρκέ σ’ όλη την 4η περίοδο! Στους τελικούς δεν βοήθησε τόσο επιθετικά αλλά η άμυνα του (όσο τον άφηναν δηλαδή) ήταν εξαιρετική.

Άκρως επιτυχημένη λοιπόν η πρώτη σεζόν του Μάντζαρη στον Ολυμπιακό! Στην αρχή της σεζόν είχαμε τη γνωστή γκρίνια γιατί παίζει ο Μάντζαρης κι όχι ο Σλούκας αλλά νομίζω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες μας με την απόδοση του! Όσον αφορά το μέλλον του στο λιμάνι θα αρκεστούμε σε μία και μόνο λέξη: ΔΟΥΛΕΙΑ!

Τα στατιστικά του Βαγγέλη Μάντζαρη σε Ελλάδα και Ευρώπη
 


από τον duncan21